Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A nagy titok a mantraéneklésről

A nagy titok a mantraéneklésről

2017. 05. 08., Mon - 11:03
0 hozzászólás

Szerencsések vagyunk, mert szinte minden héten találhatunk olyan programot, ahol mantrázhatunk, énekelhetünk együtt. Érdemes kipróbálni. Simon Gyuri zenész, a Karuna zenekar tagja küldte el a DRÓTnak rövid jegyzetét a mantraéneklésről, amihez csatoltunk néhány Karuna-dalt, zenéről és spiritualitásról szóló cikkekeinket.

Mantra

Számomra mantra minden ima, szent szöveg, bármi, ami emel, amitől megnyílik a szív, elcsendesedik az elme, ami segít, hogy megbékéljünk. Mindez kultúrától, vallástól függetlenül, így tehát mantra a "Miatyánk”, az Om Mani Padme Hum és akár egy önsegítő megerősítés is, mint a “Bennem van a hit, az erő, a szeretet és a fény.”

Minden mantra egy kapu, amin be tudunk lépni, ha ismételjük, ha énekeljük, ha a tudatunkban tartjuk.

Lehet a béke, a bőség, a megvilágosodás, az együttérzés az a hely, ahova ezek a szótagok el tudnak vinni minket, de végeredményben a cél ugyanaz, egy olyan állapot elérése, ahol jóban vagyunk magunkkal és a minket körülvevő világgal. Egy olyan hely, ahol szeretünk önmagunk lenni, ahol szeretetteljesen és örömtelien tudunk magunk és egymás felé fordulni. A mantra gyakorlása pedig úgy működik, mint amikor újra és újra felhívunk egy számot, hogy életben tartsuk a vonalat.

Nevezhetjük őket varázsigéknek is, de nincs itt semmi ördöngösség.

A trükk mindössze annyi, hogy a tudatunkat egy helyre fókuszáljuk, egy pozitív tartalomra, és ily módon nem is marad másra hely, nem tudunk azon filózni, hogy mit fogunk este enni, hogy mit kellett volna tegnap mondani annak az embernek, hogy miből lesz pénz, hogy vajon szeret-e a másik. És így tovább. A mantrázás abban segít, hogy ezt a beakadt lemezt félretegyük, és a helyére valami pozitívat rakjunk fel.

És itt jön a képbe az éneklés, mert így könnyebb a mantrák felé nyitni, ami lényegében egy szórakoztató módja a gyakorlásnak, ott egy jó dallam és mi megyünk vele.

Ehhez nem kell semmilyen előzetes énekes tudás, nem is az a fontos,

hogy ki milyen szépen tud énekelni. Itt tényleg a részvétel a fontos. Csak rá kell hangolódni, bekapcsolódni és menni vele.

Lehet otthon is, tele az internet remek mantrazenékkel, de együtt még jobb, ahol közösen szólnak a hangok, visznek a ritmusok, a közösség ereje pedig nagyot tud rajtunk emelni, átmosni minket egy nehéz hét után (vagy csak úgy).

Szerencsések vagyunk, mert szinte minden héten találhatunk olyan programot, ahol mantrázhatunk, énekelhetünk együtt. Érdemes kipróbálni.

Simon Gyuri, Karuna

Mandala: Sramkó Zita.