Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Művészettel a környezetvédelemért

Művészettel a környezetvédelemért

2015. 05. 26., k - 15:33
0 hozzászólás

Az elmúlt hónapban tizenegy művész vett részt a nyugat-indiai Pune városában közös alkotói programon, köztük egy magyar is: Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. A DRÓTon most leírást és néhány képet láthattok az indiai kiállításukról. 

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Bubla Éva és Lilli Tölp kiállítása Indiában

Földből lett minden és oda tér meg minden a földbe.
(Xenophanész)

A nyugat-indiai Pune városközpontjában található TIFA Working Studios egy kortárs művészeti intézet, alternatív oktatási platform, amely mentorprogramjaival teret ad interdiszciplináris művészeti projekteknek, valamint a művészetek, design, innováció és fenntarthatóság köré épülő együttműködéseknek. 

2016. március 14 - április 10. között, TIFA tizenegy művésznek adott otthont és alkotóteret az Artel2016 program keretében. A program tematikája szerint az alkotók a hely szellemét és identitását járták körül és dolgozták fel helyspecifikus munkáikban. Egy hónap kutató- és alkotómunka, kiállítással zárva.

A résztvevő művészek között szerepel egy magyar név is, Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel közösen a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. 

Bubla Éva fiatal magyar alkotóművész, akinek festőművész gyökerei a létezés formáit és változatait kutatják, installációi szorosan kapcsolódnak ember és környezetéhez, aktuális szociális és ekológiai kérdéseket feszegetnek.

Lilli Tölp fiatal észt újmédia és performance művész, aki a művészetek és tudományok kognitív, vizuális, kísérleti és narratív aspektusait kutatja. Éva és Lilli 2014 óta dolgozik együtt, 2015 augusztusában alapították Green Root Lab nevű természetművészet szervezetüket, amely a művészet és technológia határán és nyelvén kiállításokat, közösségi projekteket, valamint zöld megmozdulásokat szervez.

Indiai projektjük a Bearth nevet viseli, ami egy angol szójátékkal élve, már önmagában egy burkolt üzenet: születés/Föld.

A projekt Pune városának szociális és ekológiai adottságait vizsgálja, vitatja, arra reflektál. Helyi és globális vonatkozásokban kutatja az urbanizáció, a vegyszerekkel való mezőgazdálkodás és egyéb kereskedelmi tevékenységek hatását a tájra és a természeti tér identitására, objektek, hangok, képek, közösségi tevékenységek keretében.

India mezőgazdálkodó ország, a műtrágyát és vegyszeres növényvédőszereket alkalmazó gazdálkodásnak köszönhetően azonban rohamosan romlik a termőföld minősége, a termés apad, és évente gazdálkodók tízezrei öngyilkossággal vetnek véget eladósodásuknak, különösen az alkotóprogramnak otthont adó Maharashtra államban.

 

Az alkotók Breathing (Lélegzet) c. kinetikus installációja ennek ad hangot, a folyamatosan mozgó avar a föld, Földünk élő, lélegző minőségére utal. Shifted (Elmozdulás) c. munkájuk az urbanizáció hatására jelentkező tendenciát tükrözi, ahol az ember elidegenedik, elszakad környezetétől. Az installáció egy személyes viszony, kötődés felépítését ösztönzi ember és az őt körülvevő természeti tér és valóság között. Videoinstallációjuk a termőföldben élő számtalan mikroorganizmus létére hívja fel a figyelmet, melyek léte alapfeltétele az egészséges termőföld és termésnek, amelyek azonban elpusztulnak a föld vegyszerekkel való kezelése folyamán.

A projekt a közönséget, a közösséget is bevonja.

Vidéki és városi gazdálkodókkal,  agrárkutatókkal, aktivistákkal együttműködve egy „közösségi vetőmag bank” (community seed bank) felépítését indították el az alkotók,

mintegy válaszul a mezőgazdaságot és a gazdálkodók életét sújtó megpróbáltatásokra. A bank egy mobil gyűjteményként funkcionál; organikus vetőmagokkal rendelkezik, platformként szolgál gazdálkodók és gazdálkodások közti vetőmagadományoknak és -cserének. Az alkotók távozása után a bank működését és fenntarthatóságát egy helyi gazdálkodás biztosítja.

Éva és Lilli folytatják kutatómunkájukat, májusban Közép-Indiában land art munkákon dolgoznak helyi alkotókkal együttműködve, júliusban pedig a nemzetközi Kochi Biennálénak helyet adó Durbar Hallban szerepelnek munkáikkal.