Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Miért finnugor nyelv a magyar?

Miért finnugor nyelv a magyar?

2019. 04. 28., v - 10:03
0 hozzászólás

Nádasdy Ádám a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia plenáris előadását tartotta. Ha tetszett: add tovább. Ha vitatnád, előbb hallgasd meg az előadást :)

Nádasdy Ádám
Nádasdy Ádám előadása

Több mint 600 dolgozatot mutatnak be az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Humán Tudományi, valamint Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójában. A szekciók házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a két szekciót április 24-én nyitották meg a Gólyavárban.

A résztvevőket Borhy László rektor köszöntötte. Elmondta, a rendezvény nagyszerűsége abban rejlik, hogy versenyhelyzetet teremtve, de támogató szakmai környezetben nyújt lehetőséget a hallgatóknak gondolataik kibontakoztatására. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke kiemelte, hogy Magyarország leendő értelmisége foglal helyet a Gólyavár székein. A versenyzőket és felkészítőiket Demetrovics Zsolt, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja, Sonkoly Gábor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Gáspár Mihály, az OTDT Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szakmai Bizottság elnöke, valamint Borsodi Csaba, az OTDT Humán Tudományi Szakmai Bizottság elnöke is üdvözölte. A megnyitón köszöntötték Ritoók Zsigmondot is 90. születésnapja alkalmából. A plenáris előadást Nádasdy Ádám professor emeritus tartotta Miért finnugor nyelv a magyar? címmel.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Nagy Balázs, a Humán Tudományi Szekció elnöke elmondta, a szekció 2005 után tér vissza újra az ország első számú bölcsészettudományi karára. A rendezvény tizennégy szekciójára több mint 400 nevezett dolgozat érkezett.

171 ELTE-s hallgató mutatja meg tudását, ez az összes induló közel 40%-át jelenti.

A versenyre 21 hazai és határon túli intézményből neveztek hallgatók, Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Kolumbiából és Grúziából is érkeznek versenyzők. Kiemelte, közel 70 középiskolás is részt vesz az eseményen. A Bölcsészettudományi Kar campusán a tudományos előadások mellett egyéb programok is várják az érdeklődőket. Április 24-én a Könyvtár Klubban fellép a Háy Come Beck, azaz Háy János, József Attila-díjas író és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. 25-én a campus különböző részein csendülnek fel rövid komolyzenei dallamok, valamint különböző sportprogramokkal is készülnek a rendezők.

A Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciónak az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar ad otthont. Veres-Székely Anna, a Szekció társelnöke kiemelte, a konferencia huszonnégy tagozatában 204 dolgozatot bírálnak.

Az OTDK történetében először rendeznek science slam-et,

a jelentkezőknek 8 percük van arra, hogy szórakoztatóan bemutassák tudományos eredményeiket.

A rendezvényen nem papíralapú konferenciafüzet, hanem mobilapplikáció várja a versenyzőket. A sportolási lehetőségek mellett a konferencia ideje alatt hallgatói jóga és zsűrimasszázs biztosítja a testi-lelki felüdülést. A Szekció figyel a jövő hallgatóira, a középiskolásokra is, számukra külön programokkal is készülnek.   

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón, a Szekfű Gyula Könyvtárban néhány hallgató is megosztotta tapasztalatait az OTDK-val kapcsolatban. Baranyai Emese első évét tölti az egyetemen, tanárszakos hallgatóként vesz részt az idei konferencián. Elmondta,  ritka tanulási lehetőségnek tartja az OTDK-t, amely kiemelt szerepet tölthet be a fiatal kutatók életében. Érsek Csenge fordító és tolmács mesterszakos hallgató másodszor szerepel az OTDK-n. Csenge azért indul az idei versenyen is, mert az előző alkalommal remek szakmai tapasztalatokat szerzett, valamint értékes szakmai visszajelzéseket is kapott munkájára. Fejes Richárd, a Bölcsészettudományi Kar doktori hallgatója korábban első helyezést ért el az országos megmérettetésen. Kiemelte, számára a konferencia az a hely volt, ahol konstruktív vitákban vehetett részt, kutatói pályájának kezdetén pedig rendkívül értékesek voltak számára a szakmai bírálatok és visszajelzések. Erdős András Patrik is rutinos OTDK-zó, másodszor szerepel, a humántudományok presztízse szempontjából tartja kiemelten fontosnak a versenyt. Elmondta, a tudomány pontozása, a kompetitív szellem szempontjából ez a verseny egyedülálló a hallgatói konferenciák sorában. Zimonyi Szabolcs korábban első helyezett lett az OTDK-n, ő a szakmai-emberi kapcsolatok jelentőségét emelte ki.