Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Mi vagyunk a legokosabbak a környéken?

Mi vagyunk a legokosabbak a környéken?

2021. 01. 23., szo - 11:06
0 hozzászólás
Az Izraelben nevelkedett vidéki srácból lett a Harvard Egyetem asztrofizikai részlegének elnöke, Avi (Abraham) Loeb, aki évek óta az Oumuamua elnevezésű csillagközi tárgy vizsgálatával foglalkozik, amelyet a földönkívüli élet bizonyítékának tart, s ezzel a véleményével nagy port kavart a tudományos életben és a világsajtóban is. Kutatásaiban fő inspirációja a természet, hangsúlyos helyet kap a természettudományok és a művészet közötti párhuzam. A DRÓTnak adott interjújában azt mondta, hogy alapvető filozófiai kérdésekre keresi a választ a világ keletkezésével kapcsolatban.
avi2
Beszélgetés Avi Loebbel, a Harvard asztrofizika professzorával, akinek most jelenik új könyve, a „Földönkívüli - Egy idegen civilizáció első nyomai”

Are we the smartest kid on the block?

„My wife says that if they land in our backyard, I should make sure to leave the car keys with her and to ask them not to ruin the lawn when they take off.” - Interview with Avi Loeb, Professor of Science at Harvard University.

Click here for the English version.

Kép
usa

Weiner Sennyey Tibor, DRÓT: Kedves Avi, biztosan emlékszel, olyan két évvel  ezelőtt lehetett, olvastam egy cikkedet az Oumuamua-ról és annyira inspirált, hogy írtam egy verset, amit elküldtem neked és nagyon megtiszteltél azzal, hogy válaszoltál. Azt írtad: „Dear Tibor, Thanks for sharing your beautiful poem. Keep being inspired by space.” Vajon fontos-e, hogy bármelyik területéről is jöjjünk az életnek, bármivel is foglalkozzunk, akkor is inspiráljon minket a világűr?

Avi Loeb: Igen, vannak hasonlóságok művészet és tudomány között. Mindkét esetben az  történik, hogy elindulsz egy úton, amiről nem tudod pontosan, hogy hová visz, illetve mindkettőnél a természetből merítesz ihletet, mert a természet képzelőereje magasan meghaladja az emberét.

DRÓT: Téged hogyan inspirált a világűr?

Avi Loeb: Lenyűgözőnek találom, hogy a fizikai törvények, melyeket itt a Földön fedezünk fel ugyanúgy alkalmazhatóak az egész általunk ismert univerzumban. Ez a tudás arra inspirált, hogy olyan alapvető filozófiai kérdésekkel foglalkozzam, mint   például hogy „hogyan keletkezett az univerzum ?”, „mikor keletkeztek az első csillagok?”, „egyedül vagyunk-e, és ha nem, akkor mi vagyunk a legokosabb kölykök a környéken?”, „mikor alakult ki az élet a világűrben és mikor ér véget?”.
 
DRÓT: A most megjelent könyved nagyon olvasmányos, szerethető történeteket mesél el, nem csak az Oumuamuáról, hanem arról is, hogy te honnan érkezel, miként kerültél a filozófiai érdeklődés felől az asztrofizika vonzáskörébe. Miért tartottad fontosnak, hogy ezt elmeséld?

Avi Loeb: Mindig is büszkén vállaltam, hogy honnan jövök. Ez megmagyarázza, hogy miért különbözöm a legtöbb csillagásztól. Alapvetően egyébként

még mindig csak egy parasztgyerek vagyok, akit rettentően érdekel a világ, és aki  szenvedélyesen kutatja a mély, filozófiai kérdésekre a választ.

Minden más vezetői pozíció, amit jelenleg betöltök csak másodrangú ezekhez képest.

DRÓT: Mennyiben különbözik az izraeli közeg, amiben nevelkedtél mostani körülményeidtől?

Avi Loeb: Egy tanyán nőttem fel, minden délután összegyűjtöttem a tyúkok alól a tojást. Sosem aggasztott, hogy kineveznek-e a Harvardon, mert mindig volt egy B-tervem: visszamenni a farmra.

DRÓT: Fontos-e számodra az a közép-európai (bolgár) zsidó származás, ahonnan a családod ered? Mit jelent az identitás számodra, amikor kozmikus kérdésekkel foglalkozol?
 
Avi Loeb: Igen, mindenképpen fontosak a gyökereim, hiszen onnan ered a génállományom.

Tudományos ismereteink ma már meghaladják az Ótestamentum első  fejezetének tartalmát, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy csodálatos módon a sztori mégiscsak beletrafált néhány részletbe,

például abban igaza van, hogy az általunk ismert világegyetem születése egy adott időponthoz köthető, amit a mai kozmológusok ősrobbanásnak neveznek.

DRÓT: Kezdettől fogva azt állítod, hogy az emberiség az Oumuamua felfedezésével mérföldkőhöz érkezett. Azt állítod, amit sokan vitatnak, hogy az Oumuamua nem természetes, hanem mesterséges eredetű égitest, vagyis egy idegen civilizáció   hírnöke. Könyved nagyrészt ennek indoklása. Most is így gondolod ezt?

Avi Loeb: Igen, mégpedig azért, mert a fősodorbeli csillagászat képviselőinek magyarázatai, amik az én tanulmányom után jelentek meg kevésbé állják meg a helyüket. Olyasmire hivatkoznak, mint például: hidrogén jéghegy volt (ami elég illékony, ezért nem is valószínű, hogy túlélne egy ilyen hosszúságú csillagközi utazást), vagy van aki szerint egy kozmikus porcica lehetett, aminek a sűrűsége százszorta kisebb a levegőnél.

DRÓT: Hogyan befolyásolja vagy változtatja meg ez az emberek életét, akár az USA-ban, akár Izraelben, akár itt Magyarországon?

Avi Loeb: Forradalmasítaná az univerzumban elfoglalt helyünkről kialakult nézeteinket, ha kiderülne, hogy nem vagyunk egyedül.

Ha nem vagyunk egyedül, akkor vajon okosabbak-e nálunk? Tanulhatunk-e tőlük?

Újra kell-e gondolnunk vallási hiedelmeinket?

DRÓT: Mi az a fontos tanulság, amit ebből le lehet, vagy érdemes levonni?

Avi Loeb: A tudomány egy tanulási, folyamat.

Alázattal kellene fordulnunk a valóság felé, végig kellene gondolnunk, milyen bizonyítékaink vannak rá és félre kellene tenni az előítéleteinket vele kapcsolatban

DRÓT: A filozófia számodra nagyon fontos kiindulópontnak bizonyult a természettudományokkal való foglalkozáshoz. Mi sokszor találkozunk azzal, hogy a humán tudományokat, a művészeteket feleslegesnek tekintik az úgynevezett gyakorlatiasabb tudományokhoz képest. Te hogy látod a humán tudományok és a természettudományok viszonyát?

Avi Loeb: Úgy vélem, hogy a bölcsészet tudományok megkerülhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben tovább fejlődjünk, valamint nagy szerepük van bizonyos erkölcsi és esztétikai kérdésekben is ami a jövő technológiáját illeti. Ezt bővebben kifejtettem egyébként egy amerikai tudományos portálon, itt: (link).

DRÓT: Ki a kedvenc költőd? Kiket szoktál olvasni? Milyen zenét szeretsz? Mi az a művészetben, ami téged inspirál?

Avi Loeb: Lucretius, mert Természetről című kötetében rámutatott Epikurosz néhány helytálló igazságára. Fiatal koromban   olvastam Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Samuel Beckett könyveit, de manapság nincs időm ilyesmire. Mozartot és Bachot hallgatok főleg.

Avi Loeb: Földönkívüli - Egy idegen civilizáció első nyomai

Kép

Világpremier!

A Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg. 2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett.

A könyv az Agave kiadó honlapján.

 

DRÓT: 2020 válságos év volt a világban. Mit gondolsz arról, hogy mit hozhat nekünk a közeljövő? Akár a világpolitikában, akár a tudományban, akár a hétköznapi életben.

Avi Loeb: Optimista vagyok. Szerintem

a pandémia után új magasságokba fog törni a tudomány és az életszínvonal is. Ami viszont a politikát illeti: sosem voltam túl optimista,

ismerve hogy mennyire be tudtak nézni egy-egy kanyart eleink.

DRÓT: Mit gondolsz ebben az évszázadban találkozunk földönkívüliekkel? :)

Avi Loeb: Nagyon remélem. A feleségem mindig azt mondja, hogy hagyjak nála is egy  kocsikulcsot arra az esetre, ha pont a mi kertünkben szállnának le, meg hogy feltétlenül szóljak majd rájuk, hogy ne tegyék tönkre a pázsitot.

DRÓT: Írsz arról a könyvedben, hogy egy ilyen találkozás alapjaiban fogja megváltoztatni az emberiség kultúráját, sőt, hogy ez tulajdonképpen már meg is kezdődött. Röviden elmondanád, hogy mire gondolsz pontosan?

Avi Loeb: `Oumuamua.

DRÓT: Mi az, amivel most foglalkozol? Amit most kutatsz?

Avi Loeb: Pont ma reggel derült ki, hogy a Nature magazin lehozza egy hallgatómmal: Amir Sirajjal közösen írt cikkünket, ami újszerűen mesél arról, hogy hogyan keletkezett a kő, amitől kihaltak a dinoszauruszok. Minden nap egy új kezdet.

(Készítette Weiner Sennyey Tibor. Fordította Balogi Virág. Munkatárs Liszkay Alíz.)

PC. Lotem Loeb.