Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Mi a DRÓT?

Mi a DRÓT?

2020. 02. 28., p - 17:07
0 hozzászólás

Ha azt mondanám a "DRÓT" középút, vagy fiatal alkotók által készített neadjisten kulturális újságnak kinéző, ám a tudatalattinkban lappangó, őrjítő fallikusságra való hajlam kivetülése, valószínű egy nagy barom lennék, mert ezek még csak meg sem közelítik a dolog lényegét.

 
Gaál Márton Deus és Weiner Sennyey Tibor a Rómer házban 2000-ben a DRÓT kitalálásakor

Drót

Talált írás a legeslegelső DRÓTból

20 évvel ezelőtt indult el a régi DRÓT és 2020 április 15-én lesz 6 éve, hogy elindult az új DRÓT. Az első DRÓTból közöljük ezt a régi írást és szeretettel invitálunk titeket 20-dik születésnapi bulinkra, ami március 9-én lesz Budapesten.

Weiner Sennyey Tibor

A DRÓT

A DRÓT alkotói Debrecenben

Drót

A DRÓT alkotói Debrecenben, 2001. (Balról jobbra: Hegedűs Lajos Hunor, Mészáros Urbán Szabó Gábor, WST, Papp Judit Ede, Gerencsér Péter)

Ha valami olyat vársz, hogy megmondjam mi is az a "DRÓT", nos megpróbálhatom, a "DRÓT" lehetne étel, mondjuk "DRÓTos-tészta", vagy "DRÓTleves", de nem ehető, vagy lehetne "ekto-plazmikus DRÓT", illetve ennek az idegen nyelvű ellentettje "DRÓTendtrotta", de egyik sem. Lehetne "DRÓTmadár", de nem a repülés az erőssége, és ha már itt tartunk akár "DRÓTtekercs", csak azért meg mi kapnánk két évet. Talán ha ezoterikus volna, azt mondanám " A DRÓTon túli élet.", ha meg divatos "Csá csumi DRÓT!", ha füstös "DRÓTpufogó", ha meleg "forróDRÓT", ha internetes "DRÓTháló", ha női "DRÓTkegyed". Akkor meg elhúznánk a "DRÓTosmadzagot" a "mindörökké DRÓTmanek" előtt, és úgy járnánk, mint a nagyobbik a vaskorszakban, akit "függöny-nek" becéztek a szülei, de aztán lebontották. Vagy, mint a másik az a "szöges", akit egyre többször húznak fel mostanság. Ha azt mondanám a "DRÓT" középút, vagy fiatal alkotók által készített neadjisten kulturális újságnak kinéző, ám a tudatalattinkban lappangó, őrjítő fallikusságra való hajlam kivetülése, valószínű egy nagy barom lennék, mert ezek még csak meg sem közelítik a dolog lényegét.

A DRÓT újraindulása

Drót

A DRÓT újraindulása 2014-ben a Művelődési Szinten. (Balról-jobbra: WST, Horváth Gábor, Schaffer Dániel, Szabó Kisanna, Stenszky Cecília és Freund Éva)

A "DRÓT" egy darab fénymásolt, A3-as lap. Ez az igazság. Csakhogy az igazságot átalakítja a tartalom, az ok és okozat rendszere (vagy rendszertelensége), és talán valahol egy másfajta szellemiség is. Azt gondolod, hogy ha átalakítod az igazságot, az hazugsággá válik? Talán máshol igen, de mi is az igazság? Jelen esetünkben vajon nem-e egy átláthatatlan, undorító massza, bármerre is nézünk? Szerintem ezt a valamit nem lehet kívülről megismerni, ezért a "DRÓT" belemászik. Mert olyan, mint egy csecsemő, aki még tudja, hogy akár mi is az a valami, de bele kell másznom könyékig, és ennem kell belőle! Nem hajhászni, futkosni körülötte, vagy ami rosszabb megkerülni, hanem enni belőle, érzékelni, és ezáltal megérteni.

Persze lehet, hogy ez az egész nem más, mint a valóság feletti és a valóság találkozása egy kislány reggelében, a lányság asszonnyá érése egy érdes kupolában, vagy a lázadás, vagy a szimbólumok vonalakká tördelése, vagy egy kalandos utazás. Talán csak egy jegy a bársony földalattira. Talán mindegyik. Talán egyik sem.

Ám én mégis azt hiszem, hogy tévedek, és a "DRÓT" valami egészen más. Olvasó, nézd el nekem tudatlanságomat, hogy nem vagyok képes meghatározni valami rendszertelent, valamikor a múltban, valahol egy univerzumban, és fordulj inkább a tartalom felé!

2000 március 9.

Kapcsolódó esemény