Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Mentsük meg a méheket!

Mentsük meg a méheket!

2021. 02. 21., v - 07:24
0 hozzászólás
Te is segíthetsz a méheknek! Mutatjuk hogyan!
méhek
A Magyar Természetvédők Szövetségének felhívása

 

Európai polgári kezdeményezés: MENTSÜK MEG A MÉHEKET ÉS A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐKET!

Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért

A méhes földje

 
Kép
„Amikor az ember partnerként tekintett a méhekre, mindig virágzó volt viszonyunk, amikor az ember kirabolta és elpusztította őket katasztrofális.”

Azért fogunk össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságok, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

TÁRGY:

A méhek és az emberek egészségének védelme érdekében felszólítjuk a Bizottságot, hogy tegyen javaslatokat jogi aktusokra a szintetikus növényvédő szerek 2035-ig történő fokozatos kivonása, a biológiai sokféleség helyreállítása, továbbá a mezőgazdasági termelőknek az átmenetben történő támogatása céljából.

FŐ CÉLOK:

A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel; a cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re; a természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon; a mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

A mostani rendszer zsákutca

Az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott. Az uniós mezőgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztémát az összeomlás szélére sodorták. A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszerünknek, napról napra egyre csökken – ami komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket. Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tűnnek el tájainkról, és a korábban széles körben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezőkön. Patakjaink és folyóink elszennyeződnek és élelmünkön keresztül naponta ki vagyunk téve a növényvédőszerek káros hatásainak.

A petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége oldalán ITT írhatod alá.