Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Melyek a világjárvány tanulságai?

Melyek a világjárvány tanulságai?

2021. 06. 19., szo - 09:00
0 hozzászólás
Básthy Ágnes szociológussal és Lengyel Zoltán irodalomtudóssal beszélgetett online - lapunk gyakornoka Liszkay Lizi, és főszerkesztője Weiner Sennyey Tibor - a kanadai David Cayley és az olasz Giorgo Agamben világjárvánnyal kapcsolatos esszéinek észrevételeiről, azaz a világjárvány tanulságairól a DRÓTon.
Lengyel Zoli
Beszélgetés a DRÓTon
 

 
Kapcsolódó esszék:
 

Kérdések a jelenleg tartó világjárvány kapcsán - Ivan Illich nézőpontjából

Jelenleg „a válság” túszul ejtette a valóságot, és fogva tartja zárt és levegőtlen rendszerében.” - vallja David Cayley kanadai rádiós és író nagyívű esszéjében, amit Lengyel Zoltán fordításában közlünk. Cayley Ivan Illich - akit a Vatikán és a CIA is veszélyesnek minősített - eszméit tovább vetítve a jelenlegi válságra nagyon sok mindenre rákérdez, mint például, hogy vajon a vírus lehetséges ártalmainak meggátolására és föltartóztatására tett masszív és költséges erőfeszítés az egyetlen választásunk? Mit áldozunk fel jelenleg? Van-e még az embernek joga a méltó halálhoz? Mit jelent „az emberhez méltó halál”? Mivé vált „a Tudomány”? Mire használja a politika a járványt és a tudományt? Giorgo Agamben esszéje után ez az írás a DRÓTon szintén igyekszik mélyebben, kritikusabban, provokatívabb módon, filozófiai szempontból átgondolni, elemezni és megérteni azt, ami világjárvány alatt az emberiséggel, velünk történik.”
 
 
---

Giorgio Agamben: ​Az orvostudomány mint vallás

 
Hogy a tudomány lett korunk vallása, az, amiről az emberek úgy hiszik, hogy hisznek benne, már jó ideje nyilvánvaló.”
 

Básthy Ágnes és Tillmann Ármin fordítása a DRÓTon itt olvasható.