Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Megszűnik a MANK és bezár a Zsennyei Alkotóház

Megszűnik a MANK és bezár a Zsennyei Alkotóház

2022. 11. 06., v - 10:02
0 hozzászólás
Bár még nem olvasható a MANK honlapján, sajtóhírekből már úgy értesültünk, hogy megszűnik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft, pontosabban beleolvad a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökségbe, továbbá a Zsennyei Alkotóházat is bezárják (februárig).
Zsennye
A Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökségbe olvad minden

A mű oldalán olvashattuk tegnap, hogy „Noha a MaNK honlapján, a hivatalos hírek között egyelőre nincs nyoma, több lap, így a Telex és a Hvg.hu is arról számol be, hogy

a MaNK megszűnik, azaz a Demeter Szilárd, illetve a Magyar Kultúráért Alapítvány nevével fémjelzett intézményi csoport része lesz, beolvad a Petőfi Kulturális Ügynökségbe.

A MaNK hat alkotóházzal rendelkezik (Zsennye, Szigliget, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Mártély, Galyatető), amelyeket részben föl is újítottak, két művésztelepet működtet, Hódmezővásárhelyen illetve Szentendrén, és két szentendrei kiállítótere is van. Ezen felül műteremlakások fölött is diszponált, illetve pályázati lehetőségekkel, pénzbeli juttatásokkal segíti vagy segítette a hazai művészeket.

A Telex egy olvasó jelzése nyomán írt a megszűnésről, eszerint az olvasójuk a zsennyei alkotóháztól kapta az információt, hogy a művészeti életben szinte fogalommá vált alkotóházat bezárják, és a szervezet megszűnik.

Demeter a Telex megkeresésére így válaszolt: „Többször elmondtam nyilvánosan, hogy a racionalizáció híve vagyok, valamint szeretném, ha meg tudnánk szüntetni a párhuzamosságokat. Feltehetően így van ezzel a Magyar Kultúráért Alapítvány többi kurátora is, mivel hónapokkal ezelőtt az a kuratóriumi döntés született, hogy a tulajdonunkba került cégek esetében elindítjuk ezt a folyamatot. Így a teljes – közvetlenül vagy közvetve az alapítvány tulajdonában lévő – ingatlanvagyon egy portfóliókezelő igazgatósághoz kerül, egységesítjük a back office-szolgáltatásokat, összevonunk cégeket.”

A szentendrei régi művésztelepen működő MaNK központtal kapcsolatban pedig azt nyilatkozta Demeter Szilárd, hogy:

„Ami a MaNK szentendrei központját illeti, reményeink szerint a méltatlanul elhallgatott nagyságunk, Hamvas Béla nevét vehetné fel, neki amúgy is van kötődése Szentendréhez, és összművészeti központként Hamvas öt géniuszát megidézve Kárpát-medencei kulturális térként mutatja meg a kortárs magyar művészetet.”

A zsennyei alkotóház sorsával kapcsolatban felmerült, hogy a szervezeti átalakítások áldozatául eshetnek a MaNK különböző alkotóházai (van ilyen Zsennyén, Mártélyon, Szigligeten, Galyatetőn, Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen is), azonban ezt Demeter egyértelműen cáfolta a Telexnek:

„Az alkotóházak alkotóházak maradnak. Még pontosabban: a jövőben tényleg alkotóházakként működnek, és nem szakszervezeti üdülőként. Mindemellett még gondolkodunk, milyen modellben tudjuk biztosítani a fenntartható működést.”

A Telex rákérdezett arra is, hogy miért zárt be a zsennyei alkotóház, és milyen jövő vár a többi hasonló épületre:

„Minden bezárás ideiglenes. Az energiaválság miatt nekünk is újra kell terveznünk a teljes ingatlanműködtetést és -fejlesztést. Ezen dolgozunk gőzerővel, keressük a strukturális megoldásokat, mert ez most már nem konjunkturális probléma”

Mindezek után a DRÓT is megkereste Demeter Szilárdot és interjút kértünk az ügyben, de azt a választ kaptuk, hogy „sok részlet homályos”, ezért interjút még nem adna. Tehát várunk, amikor kiderül, hogy mi lesz a sorsa a magyar alkotóművészek egyik legnagyobb szervezetének és a hozzá kapcsolódó, immár fogalommá vált alkotóházaknak, mint amilyen a zsennyei kastély és a szentendrei művésztelep.

 

- Via A mű, Telex, hvg.hu és wst -

Fotó: Simon Eszter