Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján

Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján

2015. 04. 21., k - 06:19
0 hozzászólás

Idén Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen című JAKkendő-díjas kötetével képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Itt megtaláljátok, hogy Réka mikor olvas fel a Könyvfesztiválon és megnézhetitek videóinterjúnkat az írónővel. 

Mán-Várhegyi Réka

Mán-Várhegyi Réka

Boldogtalanság az Auróra-telepen

A könyv a JAK-füzetek sorozatában jelent meg 2014 tavaszán a JAK és a MrSale Öltönyüzlet közös JAKkendő-díjának köszönhetően, s azóta igazi elsőkönyves sikertörténet tanúi lehetünk. A szerző 2015-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjban részesült, részt vehetett a Kikinda Short nemzetközi fesztiválon Szerbiában. Az év zárásaként végül elnyerte a 6.000 eurós Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat is.

A könyvet már indulásakor egészen pozitív kritikai visszhang fogadta, s az elsőkötetesektől páratlan módon a Magyar Narancs Minimum 11-es listájának rögtön a 3. helyén végzett.

Fehér Renátó Jelenkorban írt kritikája szerint „ritka erős pályakezdés”, ugyanakkor „az elmúlt évek egyik legnyomasztóbb könyve [...] úgy, hogy nincsen benne megrendítő tragédia, elborzasztó fenyegetettség vagy megalkuvástól megroppanó gerinc.” Keresztury Tibor szerint a Boldogtalanság az Auróra-telepen „kortárs irodalmunk originális, üdítően élvezetes, idomulásoktól, kompromisszumoktól mentes műve.” A Könyvesblog év végi TOP 50 listáján a 13. helyre került, majd a Könyves Magazin a szerzőt az öt legígéretesebb elsőkötetes közé is beválogatta.

A könyv azóta a társművészetekben is utat talált magának. 2015-ben Szilágyi Fanni a Viszlát, kamaszkor! című novella alapján készült Kamaszkor vége című kisjátékfilmje a Friss Hús 3.0 magyar válogatásában a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat nyerte el. 

A Boldogtalanság az Auróra-telepen tehát kétségtelenül sikerre vitte a pályakezdő írók támogatásáért létrejött JAKkendő-díj céljait. Természetesen Mán-Várhegyi Réka azóta is töretlenül dolgozik. 2014-ben a Dóri és Marci nyomoz címmel mesekönyve jelent meg a Tessloff Babilon kiadó gondozásában. Az idei Könyvfesztiválra érkezik első ifjúsági regénye, A szupermenők (Tilos az Á), a Könyvhétre pedig újabb mesekönyve jelenik meg, a Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök (Tessloff Babilon).

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen, JAK + PRAE.HU, 2014.