Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Lakótársat keresel? Movingsolved.com!

Lakótársat keresel? Movingsolved.com!

2016. 04. 15., p - 14:20
0 hozzászólás

Most indult internetes start up-ként Dániában a Movingsolved.com. Az alapító Demény Fefe Ferenccel beszélgettünk arról, hogy milyen magyarként Dániában, hogyan lehet a külföldre költözést jobban megoldani, mi a különbség Dánia és hazánk között, és hogy miként lehetne jobbá tenni Magyarországot?

Fefe
Beszélgetés Demény Fefe Ferenccel egy dán start-up magyar alapítójával

DRÓT: Miért költöztél ki Dániába?

Demény Fefe Ferenc (Founder & CEO, Movingsolved.com): Körülbelül 12 éves korom óta tudtam, hogy külföldön szeretnék élni. Hajtott a kalandvágy, vágy más kultúrák megismerésére, kapcsolatteremtésre és tapasztalat gyűjtésre. 18-19 éves korom felé ez az érzés egyre erősödött. Többek között elkezdtem látni milyen is a „Magyar Valóság” valamint közeledett az érettségi, és tudtam, döntenem kell, hogy mit csinálok utána.

Választanom kellett a tanulás és az utazás között.

Sok egyetemet néztem külföldön, de vagy megfizethetetlenek voltak, vagy nem volt olyan tantárgy amiben láttam a jövőmet. Eldöntöttem, hogy érettségi után dolgozom még egy évet és az egy év leteltével világ körüli útra megyek. Nemsokkal ezután

a pesti éjszakában találkoztam egy régi ismerősömmel, aki mesélt arról mennyire szuper Dániában az élet.

Ő is ott tanult. Elmondta, hogy

rengeteg szakon lehet tanulni, ingyenes, sőt mi több az állam támogat!

Elkezdődött bennem a vívódás. Ha jelentkezem egyetemre, az azt jelenti, hogy nincsen világ körüli út. Legalábbis egy darabig. Aznap este végiggondoltam a dolgokat, osztottam szoroztam és rájöttem, hogy a jövőm szempontjából jobb ha először megszerzem a diplomám, szerzek egy jó állást és utána, amikor van elég pénzem és tapasztalatom elmegyek a világ körüli útra. Másnap reggel jelentkeztem az egyetemre márciusban pedig kiderült: Felvettek.

DRÓT: Miért nem maradtál mégis inkább Magyarországon?

Demény Fefe Ferenc: Sokszor kaptam meg azt hogy „a pénz miatt itt hagysz mindenkit” és azt hogy „ott sem kolbászból van a kerítés”. Szeretnék ezekre itt is választ adni.

A mai magyar fiatalok nagy része NEM a pénz miatt hagyja el az országot.

Én sem a pénz miatt hagytam el Magyarországot, vagy ha úgy tetszik, nem azért nem maradtam, mert nem kerestem eleget. Ennyire mégsem egyszerű ez az egész. Nem értek azzal egyet, amikor valaki azt mondja: Magyarországon nincs jövőkép. Én úgy gondolom, hogy van jövőkép! Viszont

számomra (ahogy a több ezer fiatal számára) ez nem egy olyan jövőkép amit mi elképzeltünk magunknak.

Az a kultúra, ami például Dániában van elképzelhetetlen azok számára akik nem tapasztalják meg. Hajnali 3 kor végigsétálok az utcán mert nem félek, hogy kirabolnak, az anyák kint hagyják a babakocsit a gyerekükkel az utcán, mert senki nem bántja őket, az utcaseprő, aki hajnali 4 kor kel, hogy a bulizó fiatalok után takarítson rám mosolyog minden reggel! Nem tudom eléggé érzékeltetni azt a különbséget ami tapasztalható. A kerítés valóban nem kolbászból van. Itt sem minden tökéletes. Viszont

nem mindegy, hogy az emberek azért küzdenek, hogy a kerítés kolbászból legyen, vagy azért hogy legyen kerítés.

DRÓT: Mit csinálsz Dániában?

Demény Fefe FerencInternational Marketing Management-et tanulok egy akadémián Roskildében, Koppenhágától 30-35 kilométerre. Emellett egy rendezvényen megismerkedtem az „Entrepreneur” fogalommal és egyre jobban beleástam magam. Elkezdtem olyan emberek köreiben mozogni akik start-up cégeket építenek és jobbá próbálják tenni a világot. Rengeteg kapcsolatot szereztem és ezek az impulzusok hatására több start-up cégbe kerültem bele, szervezője lettem egy non-profit szervezetnek (Future Entrepreneurs of Denmark) és megalapítottam első saját cégem a Movingsolved.com-ot.

DRÓT: Miből jött a Movingsolved.com ötlete?

Demény Fefe Ferenc: Dániába egy ismeretlen, magyar lánnyal költöztem ki. Facebookon találkoztunk, ő is ugyanabba a városba költözött mint én, és mivel a lakbér elég drága, mindenki összeköltözik. Ezzel a lánnyal teljesen más életvitelünk volt, más érdeklődési körünk és más elvárásaink egymás felé. Én szeretem a tisztaságot, ő neki nem volt gond hogy két hétig nem takarított. Ő élt bele a világba, én pedig fejlődni akartam és állandóan visszahúzva éreztem magam. Persze időközben rengeteg jó barátom lett. Például Audrius, aki Litván. Egyik éjjel azon gondolkoztam, hogy mennyivel jobb lett volna, hogyha Audriust találtam volna meg a lány helyett. Aztán hirtelen bevillant, hogy erre nem is volt lehetőség! Ő a Litvánok Dániában csoportban keresett lakótársat, én pedig a Dániai Magyarok csoportban. Továbbá azt is kiderítettem, hogy nem létezik olyan platform amin keresztül emberek lakótársat tudnak találni a személyiségük alapján. Ekkor jött az ötlet:

Csinálok egy weboldalt, ahol nemzetközi diákok, utazók, munkavállalók, megtalálhatnák jövőbeli lakótársukat a személyiségük alapján, valamint világszinten lakásokat bérelhetnek és adhatnak ki.

Egy hely ahol mindent meg lehet oldani, ami a költözéssel kapcsolatos. Így jött a név is: Movingsolved ( költözés megoldva).

DRÓT: Pontosan miről szól a www.movingsolved.com?

Demény Fefe FerencMovingsolved.com egy website ami lehetővé teszi nemzetközi diákoknak, utazóknak, munkavállalóknak hogy lakást béreljenek vagy adjanak ki a világ bármely pontján és ugyan ilyen könnyen megtalálják jövőbeli lakótársukat a személyiségük alapján.

4 kategóriában lehet regisztrálni az oldalra.

  1. Lakást és lakótársat keresek.
  2. Van egy lakásom és lakótársat keresek magam mellé.
  3. Lakást akarok bérelni
  4. Ki akarom adni a lakásomat.

A Weboldal nemzetközi diákok tapasztalatai alapján lett kidolgozva és teljes mértékben felhasználó barát.

DRÓT: Miért jó ez a felhasználóknak?

Demény Fefe FerencMovingsolved.com az egyetlen weboldal a világon amely személyiség szerint párosítja össze a jövőbeli lakótársakat. Én

pontosan tudom, milyen nehéz egy megbízható lakótársat találni,

akivel közös az érdeklődési kör és életmód, valamint azt is tudom mennyire kihatással van a tanulmányokra, magán életre és minden másra, ha valaki egy számára nem megfelelő lakótárssal lakik. A lakótárs keresők (ugyan úgy ahogy a lakás kiadók is) sok mindent megtudhatnak valakiről az előtt mielőtt felvennék vele a kapcsolatot. Az oldal lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók - a világ bármely pontján - megtalálják a hozzájuk legjobban illő lakótársat.

DRÓT: Miért éri ez meg nektek?

Demény Fefe Ferenc: Elsősorban azért éri meg, mert olyan embereknek segítünk aki ugyan abban a szituációban vannak amilyenben mi voltunk. Jelenleg 12 marketing managerünk van 12 különböző országból (minden marketing manager elsősorban a saját országából érkezőket segíti). Én akármit megadtam volna egy ilyen oldalért, akkor amikor kiköltöztem külföldre. A tudat, hogy egy olyan weboldalt működtetünk, ami potenciálisan több ezer, több százezer embernek lehet segítségül hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket. A hosszútávú célunk az, hogy bár nem társkereső vagyunk a szó-szoros értelmében, egy pár év után lesznek olyan legjobb barátok és házastársak akik a Movingsolved.com-on keresztül találták meg egymást.

DRÓT: Miben különbözik ez a többi web3-as felülettől?

Demény Fefe Ferenc: Minden országnak megvan a saját lakáskereső oldala. Viszont én, mint magyar, aki kiköltözik Dániába nem tudok lakást találni, hiszen minden oldal dánul van. Minden országnak megvan a saját nyelvű oldala, amin nemzetközi diákok, utazók és munkavállalók nehezen tudnak eligazodni. Movingsolved.com csak angolul elérhető, és az egész világnak célzott. A mi célunk nem az, hogy emberek találjanak egy lakást és egy lakótársat hanem az, hogy egy barátot és egy otthont találjanak.

Ez is a mottónk: Find your friend, find your home!

Végül, de nem utolsó sorban, akár lehetővé teszi azt is, hogy egy magyar fiatal rátaláljon egy litván srácra, és ők ketten lakást béreljenek egy nepáli diáktól, Koppenhágában.

DRÓT: Miért jobb Dániában vállalkozni?

Demény Fefe Ferenc: Egyenlőre nem alapítottam céget Magyarországon ezáltal nem tudom biztosan hogy jobb-e vagy sem. Itt Dániában létrehoztak egy úgynevezett IVS cég típust ami kifejezetten start-up cégeknek készült. A cég alapítás összesen 700 koronába kerül, ami körülbelül 29.000 forint. Ezután a cég jövedelmének minimum 25%-át bent kell hagyni a cégben addig, amíg el nem éri az 50.000 koronát ( 2 millió forintot). 50.000 dkk után a cég átminősítésre kerül és PLC-ként működik tovább. Ez azért jó, mert

szinte akárkinek lehetősége van alapítani egy céget, hatalmas befektetés nélkül.

DRÓT: Mi az üzleti modell?

Demény Fefe Ferenc: Az emberek ingyen regisztrálnak és keresnek az oldalon. Nekünk két fajta üzleti modellünk van. Az egyik egy általános „Subscription” modell (előfizetés). Ez szinte minden hasonló oldalon megtalálható. Az vásárló előfizet és láthatja a lakás tulajdonosok kontaktját, illetve üzenetet tud küldeni nekik az oldalon. Viszont mi törekszünk arra, hogy a felhasználók sokkal jobban járjanak velünk, mint másokkal. Amikor én kerestem lakást észrevettem, hogy minden lakáskereső oldalon a minimum előfizetés 14 nap. Én akkor is elő kellett hogy fizessek (horribilis összegekért) egy oldalra, ha csak 2 lakást szerettem volna megnézni. A mi weboldalunkon az előfizetés minimum 7 nap, és a hét napon túl a felhasználó dönti el hány napot szeretne vásárolni. Minél több napot vásárol, annál olcsóbb lesz/nap. ebből is adódik hogy mi vagyunk a legolcsóbbak a piacon.

A másik üzleti modell egy teljesen innovatív megoldás, amit mi találtunk ki. Egy úgynevezett „Contact Point” system. Ha valaki fel akarja venni a kapcsolatot egy másik emberrel (Abban az esetben ha lakótársat keres), akkor Contact Point-okat kell használnia. Így működik: Gábor megtalálja Jánost az oldalon. Lát róla minden adatot, csak a nevét és elérhetőségét nem. Elhatározza hogy felveszi vele a kapcsolatot. Ekkor vásárol és letétbe helyez 1 Contact Pointot. János értesítést kap arról hogy Gábor fel szeretné venni vele a kapcsolatot és 3 dolgot tehet:

  1. Elfogadja: Ebben az esetben neki is fel kell használnia egy Contact Pointot (Ezáltal kiszűrjük a komolytalan felhasználókat). Az ő és Gábor letétbe helyezett Contact Pointját levonjuk és onnantól kezdve kötetlen ideig tudnak egymásnak üzenetet küldeni, valamint látni fogják egymás teljes nevét és kontakt adatait a profiljukon.
  2. Elutasítja: Ebben az esetben Gábor visszakapja az ő Contact Pointját és felhasználhatja más felhasználóra!
  3. Figyelmen kívül hagyja: Ebben az esetben 7 nap múlva Gábor visszakapja a Contact Pointját és felhasználhatja másra.

A fő gondolat a rendszer mögött az, hogy valóban értéket adjunk a vásárlóinknak.

DRÓT: Honnan van az induló tőke?

Demény Fefe Ferenc: Részben a saját félretett pénzemet fektettem be, részben pedig találtam egy magyar befektetőt: Békés Zoltánt (MrSale). 

Találni egy befektetőt - aki hisz ebben a termékben úgy mint én - volt az első nagy feladat. 

5 évig egy osztályba jártam Zoli lányával. Ezáltal sokat láttam őt is és hallottam arról, hogyan kezdte el saját üzletét. Az én szememben ő egy igazi entrepreneur. Saját magának teremtett meg mindent, sok-sok kockázatot vállalva. Úgy gondoltam, azonosulni tud a helyzetemmel és az ötlettel. Így is lett. Az idő múlásával Zoli nem csak befektetővé, hanem mentorrá is vált, ami rengeteget segít nekem.

Egyenlőre én is és kollégáim is teljesen ingyen dolgozunk és csak arra költünk ami lét szükséglet ahhoz hogy egy fantasztikus terméket ajánljunk a vásárlóinknak.

DRÓT: Milyen a kapcsolaod az itthoniakkal, szülőkkel, rokonokkal, barátokkal?

 

Demény Fefe Ferenc: Rengeteget köszönhetek, elsősorban a szüleimnek és családomnak. Felbecsülhetetlenül nagy támogatást adnak, és mindig ott vannak nekem attól függetlenül hogy több mint 1800 kilométer választ el bennünket. Ezért nagyon hálás vagyok. Azt pedig biztosan állíthatom, hogyha nem ők a szüleim, ma nem lennék cég tulajdonos és legfőképpen az az ember aki vagyok. Movingsolved.com nem csak az én sikerem, hanem az övék is! Köszönöm! Természetesen sok barátom van Magyarországon, akik eddig is velem voltak igazán, most is velem vannak, ami szintén nagy öröm számomra.

DRÓT: Szerinted lehet Magyarországból jó hely, ahol érdemes vállalkozni fiataloknak is? Mit kellene változtatni, hogy közelítsen Dániához?

Demény Fefe Ferenc: Ez egy nagyon jó kérdés, amiről órákat tudnánk beszélgetni. Biztos vagyok benne, hogy

egy ország sorsa az embereken múlik. Magyarország is lehet jobb hely.

Nem feltétlenül gondolom, hogy közelítenie kellene akármelyik országhoz. Magyarország egy csiszolatlan és törött gyémánt. Mindenki letör belőle egy kis darabot ahelyett, hogy csiszolgatná. Azt gondolom, hogy

az embereknek össze kell fognia és megteremteni a változást.

Ahogy Ghandi mondta: „Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban”. Nem az a kérdés, hogy Dánia miért jobb, Anglia miért jobb, hanem az, hogy Magyarország mitől és hogyan lehetne jobb. Rengeteg idő kell hozzá, de hiszem hogy a magyar gyémánt még csiszolható.

(x)