Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára │ 40. variáció

Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára │ 40. variáció

2022. 10. 29., szo - 04:40
0 hozzászólás
„Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba.” - „Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.” - A Metanoia Artopédia előadása Újvidék/Novi Sad, Kragujevác, Belgrád, Szabadka/Subotica, Zrenjanin, Minszk, Varsó, Krakkó, Prága után az előadás 40. variációja Budapesten, a Gólem Központ Színháztermében... ajánló a DRÓTon.
Metanoia
A Metanoia Artopédia előadása Budapesten

A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.

Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba,

azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.

Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel
 
az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.
 
A Jég-doktrinák című előadás speciális nyitott dramaturgiával készült: szociológiai kérdőív teszi lehetővé a közönség véleményének figyelembevételét előadásról előadásra.
 
„… a Metanoia Artopédia letaglózó előadása Memento Mori a Patyolat Próbaüzem csupasz téglafalain. Perovics Zoltán és Erdély Andrea félelmetesen nagy előadása Vakító Szupernova!!! Minden elképzelhető helyen el kell játszani! Mindenkinek!!!”
Fehér Elephánt
 
„A Jég-doktrínák Perovics Zoltán egyik legjobb előadása.”
Ibos Éva
 
„Soha megrendítőbb színházi pillanatot!
Azon az estén a szerepei mögül királynőként kiragyogó Erdély Andrea könnyei olvasztották meg a fenyegetően összetorlódó jégtáblákat...”
Mikola Gyöngyi
 
Közreműködők:
Erdély Perovics Andrea
Krasznahorkai Ágnes
Szabó Vera
Szokol Szilárd
Rácz Attila
Francia Gyula
Tóth Péter Zoltán
Tóth Hajna
 
Ruhák: Csúri Anna
A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele
Szociológiai kérdőív: Lencsés Gyula
Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán
A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea
Rendező/Látvány: Perovics Zoltán
 
IDŐPONT
2022. NOVEMBER 14., HÉTFŐ, 19:00–20:30
HELYSZÍN
GÓLEM SZÍNHÁZ, BUDAPEST, CSÁNYI UTCA 3.