Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A JAK-tábor részletes programja

A JAK-tábor részletes programja

2014. 08. 25., Mon - 10:05
0 hozzászólás

A korábbi évtizedektől eltérően Balatonszemesen rendezi meg a József Attila Kör szokott éves írótáborát augusztus 26 és 30 között. A tábor kiemelt támogatója a MrSale Öltönyüzlet. A táborból a DRÓT tudósít.

JAK-tábor

A József Attila Kör fontosnak tartja, hogy éves találkozójuk ne csupán egy írótábor legyen a sok közül, hanem teret adjon aktuális társadalmi és kulturális témáknak, vitáknak és művészeti csoportoknak is. A hagyományokat követve idén e rendhagyó JAK-tábor fókuszában a rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán annak nemzetközi, nemzedéki és a kortárs fiatal irodalmat érintő kérdései állnak majd, rímelve egyúttal a nagy múltú szervezet önálló egyesületté válásának évfordulójára is.

Az idei tábor újra nemzetközi programokkal erősödik: a Bécs–Budapest Tranzit legújabb állomásán Hanno Millesi osztrák író lesz a vendégünk, akivel Kiss Noémi író beszélget. Továbbá meghívottjaink között szerepel Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián is.

A korábbiaknál is erősebben lesznek jelen a társművészetek. Színházi programként Mikó Csaba 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe által a legjobb új magyar drámának járó Vilmos-díjat elnyerő Apátlanok című drámáját, valamint Grecsó Krisztián tárcái alapján készült Daru én vagyok című előadást mutatjuk be. Kerekasztal-beszélgetés keretében levetítjük Lichter Péter a Magyar Filmkritikusok Díját elnyerő Rimbaud című kísérleti filmjét, illetve Szőcs Petra a Cannes-i Filmfesztiválon is sikerrel bemutatott A kivégzés című kisfilmjét. Az Akademie Schloss Solitude korábbi ösztöndíjas alkotói és társaik (Jelena Anđelovski, Tóth Kinga, Orfeas Skutelis, Milan Aleksić) egy kiállítással egybekötött performanszt hoznak Balatonszemesre. A Barbi & Jancsó (from Blahalouisiana) duó pedig különleges akusztikus koncertet ad.

Az irodalmi élet újabb szereplői közül ezúttal a Gömbhalmaz, valamint A tudás 6alom projekt folytatásaként megszületett Színész Bob és a Slamkölykök csapata mutatkozik be. A PopJAK sorozat folytatásaként a William Gibson 30 évvel ezelőtt megjelent, korszakalkotó Neurománc című regényéről lesz beszélgetés.

Természetesen a 26. JAK-tábor sem múlhat el a műhelymunkák nélkül. Idén versszemináriumot tart Kabai Lóránt, költő, a Műút szerkesztője, Cserna-Szabó András író, a Hévíz folyóirat szerkesztője a gasztro- és kispróza alapjait mutatja meg, Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturgja, rendezője, a színházi adaptáció és a narráció drámai lehetőségeinek módszereibe vezeti be a jelentkezőket. Az elmúlt évekhez hasonlóan pedig újra lesz slaminárium, ezúttal Pion István és Csider István Zoltán, a Slam.Pont című kötet szerzőinek vezetésével.

Részletes program

Augusztus 26. (Kedd)

14:00 Érkezés a balatonszemesi Esély Budapest Alapítvány Ifjúsági Táborába
16:00 Az Írószemináriumok vezetőinek bemutatkozása, csoportbeosztás és megbeszélés
A gasztro- és rövidpróza-szemináriumot Cserna-Szabó András, a költészetit Kabai Lóránt, a slamináriumot Csider István Zoltán és Pion István tartja.
A drámacsoportot Gáspár Ildikó vezeti. A foglalkozások egyéb munkák miatt csak augusztus 28-tól (csütörtökön) kezdődnek majd!
A szemináriumokkal párhuzamosan zajlik majd a nyílt V4 workshop Visegrádi Országokból származó vendégekkel, angol nyelven.
18:00–18:50 Bemutatkozik a Gömbhalmaz irodalmi kör.
A legfiatalabb írógeneráció tagjai a Műút folyóirat által szervezett miskolci Szöveggyár-táborban találkoztak. Ezután döntöttek úgy, hogy összeállnak és írókört alapítanak. A tízes évei végén, húszas évei elején járó csapat azóta több helyen fellépett országszerte, Budapesten 2013 októberében mutatkoztak be.
Műveiből felolvas: Biró Krisztián, Borda Réka, Kustos Júlia, Polák Péter, Stermeczky Zsolt, Szenderák Bence
Moderál: Áfra János (költő, a KULTer.hu főszerkesztője)

19:00–19:50 Író Cimborák Hét határon – a nemzetközi meseprojekt bemutatkozása
Az Író Cimborák a kortárs magyar gyermekirodalom fóruma. A 26. JAK-táborban bemutatják nemrég indult nemzetközi projektjüket, s beszámolnak a lehetséges folytatásról is.

20:00–22:00 Bécs–Budapest Tranzit Hanno Millesi osztrák szerzővel.
Hanno Millesi osztrák művész, író 1966-ban született Bécsben. A bécsi, majd a grazi egyetemen művészettörténetet tanult. Leginkább elbeszélő műveket és esszéisztikus prózákat ír. Legutóbbi prózakötete Das innere und das äußere Sonnensystem címen jelent meg 2010-ben.
A szerzővel Kiss Noémi (író) beszélget
Bevezetőt mond Lesi Zoltán, a beszélgetésen elhangzó szövegfordítás Izsó Zita munkája.
A program az Osztrák Kulturális Fórum és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület közreműködésében valósul meg.

22:00 JAK-party [spec. ed.]
Különleges bulival zárjuk az első napot, melynek kertében bemutatjuk a Prae magazin “JAK-tábor Szigligeten” című különszámát Szőcs Petra képeivel. Vetítés, zene, JAK-party hajnalig.

Augusztus 27. (Szerda)

 • 10:00–13:00 Kezdetét veszik az írószemináriumok. A szemináriumokkal párhuzamosan zajik majd a nyílt V4 workshop visegrádi országokból származó vendégekkel, angol nyelven. Aki pedig eleget gondolkodott az éjjel, délelőtt sportolhat.
 • 14:00–16:00 25 év New Wave. Öt évvel ezelőtt a Gödör Klub adott teret a 20 év New Wave című beszélgetéssorozatnak, amely olyan kérdésekre kereteste a választ, mint hogy hogyan jelenik meg a rendszerváltás első 20 éve a volt keleti blokk térségében alkotó írók műveiben? Lehet-e az irodalmat, mint határokon átívelő kulturális közösséget értelmezni? Lehet-e a rendszerváltást, mint kollektív (kelet-európai) élményt vizsgálni, s az elmúlt 20 évvel kapcsolatos események hasonlóságait és különbségeit kutatni a volt keleti blokk térségéről szóló művek fényében? Most, öt év távlatából új megvilágításba helyezik ezeket a kérdéseket a résztvevők.
 • 16:00–18:00 PopJAK: Neurománc. William Gibson legismertebb műve, a cyberpunk irodalom klasszikusa 30 évvel ezelőtt jelent meg, de máig rendkívül nagy hatással van alkotókra és olvasókra egyaránt. A könyvről és a műfajról beszélgetnek Szabó István Zoltán és Nagy Ildikó Noémi, a moderátor: Sepsi László.
 • 19:00–21:00 Rimbaud (rendezte: Lichter Péter). Az Arthur Rimbaud utazásait elmesélő kísérleti dokumentumfilm 2014-ben elnyerte a legjobb kísérleti fimért járó díjat a magyar kritikusoktól. A filmvetítést követően beszélgetést hallhatunk a lírai filmekről Lichter Péter, valamint Kele Fodor Ákos, Simon Márton és Sirokai Mátyás részvételével.
 • 21:00–22:00 Színész Bob & a Slamkölykök. Bemutatkozik a Roma Oktatási Alap A tudás 6alom című slamversenyének fellépőiből verbuválódott csapat, akik szövegeikkel Színész Bob társaságban járják az országot.

Augusztus 28. (Csütörtök)

 • 10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport
 • 14:00–16:00 A kivégzés (rendezte: Szőcs Petra). A 2014-es Cannes-i filmfesztiválon is bemutatott film vetítése után beszélgetést hallhatunk a szerző-rendező Szőcs Petra, Fehér Renátó, Selyem Zsuzsa és Szegő János részvételével.
 • 16:00–18:00 „Felnőttből gyerek, gyerekből felnőtt”. Beszélgetés a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomról, valamint arról, hogyan és miért kezdenek el a témával foglalkozni addig felnőtt szépirodalmat publikáló szerzők. Résztvevők: Tallér Edina, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, moderál: Csapody Kinga, a Manó Kiadó főszerkesztője.
 • 19:00 Fülkeufória Parti Nagy Lajossal. A szerzővel Vári György beszélget az elmúlt években megjelent műveiről, a magyar mesék műfajáról, kultúra és politika viszonyáról, továbbá arról is, hogyan beszélhet az irodalom a közéletről és a társadalmi problémákról
 • 21:00–23:00 „Daru én vagyok.” Egy Grecsó Kirsztián tárcái alapján készült színdarabot láthatunk Horváth Gergely előadásában. Grecsó Krisztiánnal az előadásról és Megyek utánad című legújabb kötetéről Szabó Tibor Benjámin, író, az Athenaeum Kiadó szerkesztője beszélget

Augusztus 29. (Péntek)

 • 10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport
 • 14:00–18:00 Könyvbemutató: felolvasás és beszélgetés fiatal szerzőkkel. A JAK és a PRAE.HU új könyveinek bemutatója. A beszélgetés résztvevői: Nemes Z. Márió (A preparáció jegyében), Mán-Várhegyi Réka (Boldogtalanság az Auróra-telepen), Szávai Attila (Hetedik emelet), Lesi Zoltán (Merül) és Izsó Zita (Színről színre), Nagy Márta Júlia (Ophelia a kádban), Pallagh Zoltán (Noir) és Kerber Balázs (Alszom rendszertelenül). Moderál: Borsik Miklós és Balajthy Ágnes, a JAK-füzetek tavaly megválasztott sorozatszerkesztői.
 • 19:00 V4-kerekasztal: A rendszerváltás gyermekei. Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés a tábor workshopján résztvevő külföldi vendégekkel.
 • 21:00–23:00 Egy kocsma város feat. Barbi & Jancsó akusztik duó (a Blahalouisiana zenekarból). Kötetbemutató, beszélgetés és koncert Czinki Ferenc, Oláh Gergely Máté és Cserna Szabó András részvételével. Az Egy kocsma város című sorozat szövegei az irodalmi és az újságírói műfaj között helyezkednek el. Olyan, riportnak álcázott szépirodalmi tárcák, amelyek tartalmaznak valós és fikciós elemeket is. Így mutatják be egy fiktív város (valójában Székesfehérvár) egyes városrészeit és azok máig elő, a város ipari múltjához ezer szállal kötődő közösségi tereit, találkozási pontjait: a városszéli presszókat, kocsmákat. Hogy a szövegek valóban egy valódi újságírói riport hangulatát idézzék, fotósorozat is készült az egyes írásokhoz, az egészet pedig Varga Gábor Farkas grafikus állítja össze egy gazdagon illusztrált füzet formátumú művészkönyvvé. A táborban egy rendhagyó zenés est keretében először mutatjuk be a kötetet.

Augusztus 30. (Szombat)

 • 10:00–13:00 Írószemináriumok, V4 workshop, sport
 • 14:00–18:00 JAK-közgyűlés; elnökválasztás, programfelelősök megválasztása és az egyesület aktuális ügyeinek megtárgyalása.
 • 19:00–21:00 Mikó Csaba: Apátlanok – felolvasó színházi előadás (rendező: Tóth András, dramaturg: Németh Nikolett). Mikó Csaba drámája a kizárólagosnak ítélt értelmezésmintákra épül. Emlékeznünk kell, s tudnunk, hogyan kell emlékeznünk. Kik az apák, kik az apáink, milyen családformák, viszonyok jöttek és jöhetnek létre abból, ami történt? Hányféle rendszert váltottunk, hányan és hányféleképpen? Ki és hogyan dönt arról, mi (legyen) a múlt?
 • 21:00 – A szigligeti titkos naplók felolvasása és záróbuli. Az idei táborban Orfeas Skutelis, Milan Aleksić, valamint Jelena Anđelovski kiállítását tekinthetjük meg.

 

A JAK-tábor kiemelt támogatója a Mr. Sale Öltönyüzlet.

További támogatók: NKA, MASZRE, EMMI, Osztrák Kulturális Fórum