Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ifjúság kimaxolva - R25 antológia

Ifjúság kimaxolva - R25 antológia

2015. 06. 05., p - 12:40
0 hozzászólás

A Könyvhét első estéjén mutatták be a rendszerváltás után született, legfiatalabb költőnemzedéket felvonultató R25 antológiát Budapesten. Ott voltunk és most Simon Adri személyes hangvételű beszámolóját közöljük a DRÓTon az estről. 

R25 antológia

R25 antológia

86. Ünnepi Könyvhét - Fiatal Írók Szövetsége

A Prae és a József Attila Kör versantológiát jelentetett meg a 2015-ös könyvhétre, melynek bemutatóját június 4-én abszolválhattam az RS9–Vallai Kertben. Az antológiában a módszerváltás után született JAK-os csapat szerepel, vagyis a kortárs magyar líra legifjabb képviselőivel találkozhattam. És hát nemcsak nekik van újszülöttjük az idén, hanem nekem is, amit a megtestesüléstől számítva elég rövid időn belül belaktam, azaz más papíralkalmatosság híján a bemutatón összejegyzeteltem egy nem telinyomdafestékezett oldalon. Mintha tudtam volna, hogy erről majd mesélnem kell. Tehát ez lesz az én példányom, és már dedikáltam is magamnak. ☺ Komoly műelemzést itt és most ne várjon senki se, ehhez el kellene, el kell majd mélyülnöm a kötetben, az R25-ben, viszont az esemény is meglehetősen érdekes volt, például amíg – jó félórás csúszással – el nem kezdték, a költők kimaxolt ábrázataiban gyönyörködhettünk a kivetítőn (mely később profi módon segítette a befogadást azáltal, hogy az épp hallgatott verset láthattuk is): itt többen az egyébként sem túlkoros alkotók közül kisgyermekként szerepeltek, ha ült a közönség soraiban pedofil, most biztosan örült, és megnézhettük bemutatkozó videójukat is. 

Áfra János szerkesztő műsorvezetése nekem igen tetszett, mondjuk, Áfra János nekem egyébként is igen tetszik, de ezt sok más emberről is elmondhatom. A költők, akik nemcsak országosan, hanem a határon túlról is érkeztek hozzánk – mint például a nagyszerű Nagy Hajnal Csilla Losoncról vagy André Ferenc Kolozsvárról –, egymás után léptek fel a pódiumra, és olvasták fel két-három versüket. A mezőnyből szerintem magasan kiemelkedett Kemény Lili, korosztályának méltán elismert költője, de szerettem még a teljesség igénye nélkül a testiséget plasztikusan ábrázoló Borda Rékát, Polák Pétert, aki tudományos ismereteit (hozzám hasonlóképp) igyekszik beledolgozni költészetébe, vagy Horváth Imre Olivért, aki a prózafolyamként működő szabad vers tehetséges művelője. Hallhattunk persze disszonánsabb hangokat is, de én úgy vagyok vele, hogy a hangszer először szólaljon meg, hogy halljuk, meg hallja ő maga is, hol hamis, továbbá az a tapasztalatom, hogy egy verset mindenképp érdemes legalább egyszer közönség előtt felolvasni, hogy minden döccenés láthatóvá, hallhatóvá váljék. És mondom, kitűnő ötlet volt a verseket ki is vetíteni, szeretek tobzódni az érzékelésben, de ennél fontosabb, hogy elsőre is befogadhatóvá, reflektálhatóvá teszi a költészetet a párhuzamos vizuális jelenlét.

A kötetben szereplő költők: André Ferenc, Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Fehér Renátó, Gužák Klaudia, Győrfi Kata, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kali Ágnes, Kemény Lili, Kemény Zsófia, Kerber Balázs, Kovács Kristóf, Nagy Hajnal Csilla, Oláh K. Tamás, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Nyerges Gábor Ádám, Szenderák Bence és Zilahi Anna, akik a Fiatal Írók Szövetsége standjánál dedikálják művüket a Könyvhét során.

R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában, szerkesztette: Áfra János, JAK+PRAE.HU, Budapest, 2015, 135 oldal