Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ez a rezsim meg fog bukni! - interjú Rufina Bazlovával

Ez a rezsim meg fog bukni! - interjú Rufina Bazlovával

2020. 09. 09., sze - 13:49
0 hozzászólás
Rufina Bazlova kortárs belarusz művész, jelenleg a Csehországban él, hímzéseiről készült képek bejárták a nagyvilágot, miután ezen a tradicionális fehérorosz művészeten keresztül fejezte ki szimpátiáját a fehérorosz tüntetőkkel, akik az elnök távozását követelik. A DRÓTon most interjút olvashattok a művésszel, aki elmondta, hogy honnan jött neki az ötlet, mi a célja ezzel és mit üzen a magyar olvasóknak, különösen a Színház és Filmművészeti Egyetem kapcsán.
r1
Kép
rufina-bazlova_-photo-by-veronika-konturova

Rufina Bazlova (Fotó: Veronika Konturova)

Drót: Mióta foglalkozik Belarusz-tradicionális hímzéssel? Mi inspirálta arra, hogy mai témákat jelenítsen meg?

Rufina Bazlova: Július közepén kicsit kezdtem már belefáradni a színházi feladatokba. Vágytam valami személyesebbre, valami olyan elfoglaltságra, amiben teljesen önmagam tudok lenni. Így jutott eszembe a hímzés, amivel pár éve kezdtem el foglalkozni először, amikor a Feminnature című projekten dolgoztam és egy egész képregényt hímeztem egy ruhára. Az ötletet, hogy egy egész történetet meséljek el ilyen módon a hímzés történeti háttere adta. A hagyományos technikát alkalmazó belarusz nők ugyanis sem olvasni sem írni nem tudtak, a hímzés volt az egyetlen olyan eszközük, amivel leképezhették az őket körülvevő világot. Így alakultak ki az öltések geometriai formái.

Vörös fonalat használtak főként - ami a vér és az élet szimbóluma -  fehér vásznon, ami pedig a tisztaságot és a szabadságot jelképezi.

Végső soron mondhatjuk, hogy a belarusz minták a nemzeti történelmünk kódolt üzenete, amit szövegként is lehet olvasni. Ráadásul teljesen rabul ejtett az esztétikája. Szóval így keveredtem a technikához, már csak a téma hiányzott. Éppen mindenhonnan a belarusz választásokról lehetett hallani, így aztán összeállt a kép.

A nemzet öntudatra ébredése a nemzeti hímzés technikája által jelenik meg.

Az elmúlt hónapok történelmi eseményei azt mutatják, hogy Belarusszia megváltozott, felébredt és az elkövetkező változásokat dokumentálni kell a hagyományos jelekkel, hímzésben is.

Drót: Miért gondolta, hogy a tüntetések egy-egy emblematikus jelenetét meg kell jelenítenie művészetében?  Mit gondol, miért lettek ezek a képek az interneten olyannyira népszerűek?

Rufina Bazlova: Mindenki a saját módján, a saját eszközeivel áll a tüntetők közé. Az én eszközöm a képzőművészet. Ideákat, eseményeket, érzéseket jelenítek meg, amik azonnal hatnak.  Ráadásul a hímzések szépségesek, aki csak rájuk néz megtisztul. Hirtelen mindenki felfigyelt ezekre a közérthető üzenetekre, terjedni kezdtek, ezáltal összekötik az embereket. A művészet nem ismer határokat, így azoknak az embereknek is felkelthetik az érdeklődését, akik nem foglalkoztak ezekkel az eseményekkel azelőtt. A népi hímzést a gonosz szellemek elleni talizmánként is használták, remélem még napjainkban is működik a védelem. :)  

Kép

Drót: Mi a véleménye a mostani Belarusz helyzetről?

Rufina Bazlova: A jó és rossz hírek függvényében váltakoznak az érzéseim, próbálok azonban pozitív maradni. Őszintén bízom benne, hogy ez a rezsim meg fog bukni. Azt

remélem, hogy Oroszország meghagyja Belarusszia szuverenitását és nem sürgeti az integrációt most, hogy Lukasenko meggyengült és talán meg is ijedt. 

Valamint azt is el kell mondjam, mennyire büszke vagyok a belorusz nőkre.

Drót: Sokan látják úgy, hogy mindaz, ami 2020 nyarán/őszén Fehéroroszországban történik a Nyugati hatalmak és az Oroszország közötti világpolitikai játszma része? Mit gondolnak erről a belarusz emberek?

Rufina Bazlova:  Fals elképzelés azt gondolni, hogy nyugati és keleti táborra oszthatóak. Az emberek az alapvető emberi jogaikért harcolnak.

Kép

Drót: Kell-e a művészetnek politikai üzenetet hordoznia?

Rufina Bazlova: Szerintem szerencsésebb, ha azt mondjuk:

a művészet problémás kérdésekkel foglalkozik.

És persze közben ügyel az esztétikumra. Minden az idő és az események függvénye.  Hogy miért éppen az adott módon reagál a művész a különböző problémákra az attól függ, hogy mi foglalkoztatja éppen. Ez már önmagában politikai reakció. Szerintem kijelenthetjük, hogy minden politika, még az is, ami úgy tesz, mintha nem lenne az.

Drót: Mit üzen azoknak a magyaroknak, akik együttérzéssel és aggodalommal telve figyelik a Belorusz eseményeket?

Rufina Bazlova: Nagyon köszönjük mindenkinek a nagyvilágban, aki támogat minket ezekben a nehéz időkben. Személy szerint pedig szeretném szolidaritásomról biztosítani a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóit. Maradjunk erősek és az igazság győzni fog. Ez az élet törvénye.

 

Rufina Bazlova instagram-oldala itt érhető el.

(Készítette Weiner Sennyey Tibor. Fordította Balogi Virág.)

 

Az interjúnk megjelenésével egyidőben szolidaritási tüntetés zajlik Budapesten a Kossuth téren. Részletek itt.

Kép