Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Kertmagyarország! | Weiner Sennyey Tibor előadása

Kertmagyarország! | Weiner Sennyey Tibor előadása

Kertmagyarország

Ha csak a ruhámat veszem idegenből, katasztrófa esetén a tavalyi ruhámat hordom. Ha a kenyeremet, húsomat, tüzelőmet, téglámat, akkor éhezem, lekopok, fagyoskodom.”
Németh László, 1936

Mi a kert? Mi közünk van a kerthez? Hol van a paradicsomi kert és milyen viszonyunk van nekünk, XXI. századi embereknek a természettel? Lehetséges lenne-e, hogy sok „vidéken újrakezdő”, sok „konyhakertész”, sok „nyitott” ember egy új korszakot kezdhet a történelemben?

2000-ben az első verseskötetem 'A természettel való kapcsolat újragondolása' címmel jelent meg, azóta próbálom megnyugtatóan megválaszolni ezeket a kérdéseket. Vajon, mi, az 1989 után eszmélő generációk valóban olyanok lennénk, mint a pihi-madarak, az egyszárnyú lények, akik egyedül képtelenek repülni, egymásra vannak utalva? Vajon mit ér a lokális cselekvés a globális trendekkel szemben-mellett? Létezhet-e még az egyén szabadon, békében, szeretetben, tudását kiteljesítve?

Az utóbbi időben a fentebb felsoroltak mellett az alábbi kérdésekre kerestem még a választ:
Vajon mire tanít minket ez a válság? Mit tanulunk a világválságból, a folyamatos krízisből? Létrejön-e egy kritikus-tömeg, amely majd másképpen-hasonlóan gondolkodik a saját, az emberi-közösség és a bolygó jövőjéről és változást hoz? Milyen megoldások lehetnek egyénileg és közösségileg?

Milyen lehetőségeink vannak nekünk, magyaroknak, Európa közepén a XXI. században egyénileg és közösségileg? Lehet-e tanulni mindabból, ami velünk történik és késztethet-e fejlődésre minket?

Lehetséges-e, hogy a már nyolcvan évvel ezelőtt, Németh László és barátai által megálmodott „Kertmagyarország”, egy etikailag, szellemileg és lelkileg egyaránt egészséges ország és benne élő nép lehetne a Kárpát-medencében? Mi volt az „eredeti” elképzelés és hogyan módosíthatjuk ezt az elképzelést 2020-ban? Mi kell ahhoz egyénileg és társadalmilag, hogy Magyarország élhető hely legyen, olyan emberekkel, akik képesek a XXI. század megnövekedett kihívásaira válaszolni?

Hogyan tudnánk a Hamvas Béla által felvázolt öt nagy géniuszt és a számtalan kicsit harmonizálni magunkban, hogy harmonikusan éljünk magunkkal, egymással, környezetünkkel és elkerüljük vagy legalább enyhítsük a ránk nehezedő lokális és globális krízist?

2020 május 8-án ezekre a kérdésekre próbálok meg válaszolni magamnak és azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy meghallgatnak egy előadás keretében, amit az erdőbényei Ábrahám Pince felkérésére élőben fogok közvetíteni az interneten, szerzői Facebook oldalamon.

Esemény kezdése és befejezése
2020. máj. 08 - 17:00 (péntek)
2020. máj. 08 - 18:00 (péntek)