Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Építészet és irodalom - Polaroid poézis (élő közvetítés)

Építészet és irodalom - Polaroid poézis (élő közvetítés)

A BORD Építész Stúdióban rendszeresen szervezünk inspiráló előadásokat a kollégák számára és nem szerettük volna megszakítani ezt a szokásunkat. Weiner Sennyey Tibor költő, író Polaroid poézis című előadása lesz az "Építészet és irodalom" témakör második előadása, amelyet a járványügyi helyzetre való tekintettel, Április 17-én szintén virtuálisan fogunk megtartani.

Ehhez az eseményhez is bárki csatlakozhat regisztráció nélkül és meghallgathatja Tibor előadását az instant-analóg fényképezés témájában.

Második témánk tehát: Polaroid poézis

Az instant-analóg fényképezés története, művészete és értelme a digitális világban

Weiner Sennyey Tibor költőt, írót és amatőr instant fotográfust mindig foglalkoztatta a különböző művészeti ágak kölcsönhatása. Az analóg fotózással 18 évesen kezdett el foglalkozni, édesapja halálakor, aki fényképész volt. A gyászmunka régi gépekkel, romlott filmekre való fotózást jelentette. 1999-től ez a fotózás titkos hobbi, csöndes úri passzió maradt, csak néhány sorozatot publikált belőle, mint Az idő urai - a zsennyei fák és Az irodalom órásmesterei - íróportrék.

2019-ben aztán meghívták a Gyenis Tibor pécsi képzőművész vezette krapanji alkotótáborba, ahová egy kis polaroid géppel és néhány kazetta filmmel érkezett. A táborban elsősorban polaroiddal kísérletezett, főleg egymásra exponált művész portrékkal, majd elment és megkereste Hamvas Béla fügefáját Korcula szigetén, amiről egy esszét és tíz darabból álló polaroid sorozatot készített. Innentől vált visszafordíthatatlanná az írás és a fotózás összefonódása. Elkezdte az ihlet pillanatait lefotózni és a versek egybemosódtak a képekkel.

Közben elmélyedt a Polaroid-történetében, különböző régi gépeket próbált ki és rájött, hogy édesapja igazat mondott gyerekkorában, amikor azt mesélte, hogy az instant fotózásnak van egy különös, misztikus és elfelejtett magyar vonatkozása. Komoly nyomozás vette kezdetét, amelynek teljes történetét, technikai hátterét, lelki mozgatórugóit a BORD Építész Stúdió kérésére tartott online előadáson meséli el.

Az előadáson megismerjük a Polaroid-történetét, a digitális és az analóg fotózás közötti különbséget, és a szenvedélyt, amely ezt a különös kalandot mozgatja.

Várunk titeket szeretettel!

Esemény kezdése és befejezése
2020. ápr. 17 - 15:00 (péntek)
2020. ápr. 17 - 16:00 (péntek)