Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Élő koncert a szobádban? Igen!

Élő koncert a szobádban? Igen!

2015. 08. 12., sze - 12:46
0 hozzászólás

A cím nem vicc, nem egy élőzenei hangzásvilágot produkáló kütyüt próbálunk bemutatni, hanem egy magyar zenekart, akik valóban élő koncertet adnak akár a nappalinkban. Nagyszínpad vagy nagyszoba, nem mindegy, hogy melyik koncert ad többet - közönségnek, zenésznek - egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. 

Mōrk

Mōrk

Interjú a Mōrk zenekarral

Mōrk zenekar egy olyan szellemi- baráti-művészeti közösség, melynek tagjai néhány, a könnyűzene különböző területén tett kanyar után elhatározták, hogy visszatérnek azokhoz a dolgokhoz, amikért elkezdtek zenével foglalkozni: közlési vágy, felfedezés, kísérletezés, zenei humor, spontán megnyilvánulás.

A zenekar neve egyesek szerint az ősi Atlantiszról származik, de a mōrk szónak van jelentése az izlandi és a svéd nyelvben is. (Izladniul célokat, svédül ö-vel, sötétet jelent.) A Mork tagjai: Zentai Márk - ének, loop, effektek, Novai Gábor - billentyűs hangszerek, Szabó Dániel Ferenc - dob, percussion, Szeifert 'Jason' Bálint - basszusgitár, gitár, vokál

DRÓT: Hogy jutott eszetekbe, hogy lakáskoncerteket adjatok? Van ennek itthon (vagy máshol a világban) előzménye?

Szeifert 'Jason' Bálint: A szobakoncert egy nagyon intim helyzet, ahol nagyobb esély van arra, hogy tényleges interakció alakuljon ki a közönség, és a zenészek között, ami nálunk egy igen fontos dolog, hiszen sokszor teljesen spontán dolgok születnek a koncertjeinken, nem csak zenei értelemben.

Természetesen nem gondoljuk, hogy mi találtuk fel a spanyolviaszt a szobakoncertezéssel, de törekszünk rá, hogy mindenkinek emlékezetes élmény legyen, ha velünk tart egy ilyen esemény alkalmával :)

Mit jelent az, hogy spontán dolgok történnek? Értek meglepetések benneteket is?

SzJB: Van egy olyan része a dolognak, amit úgy hívunk, hogy „közösségi loop”, ez úgy néz ki, hogy Márk körbemegy a mikrofonnal, és közönségzajokat loopol, rögzít, ami folyamatosan visszajátszva ismétlődik a hangszóróból. Ezek layerekként (kb. zenei réteg – a szer.) funkcionálnak amikre aztán elkezd a zenekar improvizálni. Van pohárcsillingeléstől kezdve békahangon át énekelt emberi hangig mindenféle zaj. Volt már olyan is, hogy úgy kezdtük el ezt az egész közösségi loopot, hogy megkértük a közönséget, hogy mondják meg, milyen stílusban improvizáljunk, és utána ahhoz kezdtük el rögzíteni az ő hangjukat, és az általuk keltett zörejeket. Ez az egész dolog sok lehetőséget ad, volt, hogy valaki azt mondta, hogy „james bondos” stílusban imprózzunk, az kicsit meglepett minket, de végül Gábor megoldotta a helyzetet. :)

Mióta léptek fel lakásokban, mióta létezik a Mōrk?

 

SzJB: A Mōrk mindig is létezett, és mindig is létezni fog, mi csak a közvetítő médiumai vagyunk ebben a téridő-kontinuumban. :) A MINDENKI által használt közösségi oldal emlékezete szerint első szobakoncertünket 2014. decemberében adtuk, ami még annyira titkos volt, hogy csak a jelenlévők tudhattak róla (meg persze a szomszédok) de az első közös munkára már ennél korábban, 2014 tavaszán sor került, amikor Márk diplomaanyagához készítettünk felvételeket.

Ezután kezdtünk el rendszeresen próbálni, idén tavasszal rögzítettük az első Mōrk-dalt, a Came for Nothingot, amihez nyár elején saját kezűleg, do-it-yourself videoklipet készítettünk, amit júniusban jelentettünk meg. A Came for Nothingot néhány hete már a rádiókban is lehet hallani :) (Lásd alább ez első videót - szerk.)

Magánlakásokba hívhatják csak a Mōrköt vagy más helyeken is felléptek?

SzJB: Hamarosan rögzítünk és közzéteszünk egy kisvideót a Facebook-oldalunkon, amiből kiderül, hogyan jelentkezhet valaki szobakoncert-házigazdának és pl. milyen feltételeknek kell megfelelnie a helyiségnek, hogy tudjunk ott zenélni. Szeretnék minél érdekesebb, inspirálóbb helyeken játszani. :)

Mi volt az eddigi legszokatlanabb és mi a legjobb hely számotokra, ahová koncertet kértek tőletek?

Csináltunk egy koncertet júniusban a BME Műfal mászótermében, amit rögzítettünk is hangban és mozgóképben :) Itt egy kis ízelítő, az esemény promó-videója: