Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A boldog JAKkendő-díjas: Papp-Zakor Ilka

A boldog JAKkendő-díjas: Papp-Zakor Ilka

2014. 12. 13., szo - 15:03
0 hozzászólás

A 2014-es JAKKENDŐ-díjassal Papp-Zakor Ilkával a díjátadón beszélgettünk, közvetlenül azután, hogy átvette a díjat Mán-Várhegyi Rékától - az előző díjazottól - és az alapítóktól, Békés Zoltántól - a MrSALE öltönyüzlet vezetőjétől -  és Gaborják Ádámtól - a József Attila Kör elnökétől. 

Papp-Zakor Ilka

December 12-én, pénteken délután adták át az Írók Boltjában a 2014-as JAKkendő-díjat, amelyet az idén harmadik alkalommal ítélt oda a József Attila Kör (JAK) által felkért öttagú független szakmai kuratórium. A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén több mint harminc pályamű érkezett. A pályázatokat öttagú szakmai kuratórium értékelte, amelynek tagjai az idén Angyalosy Eszter szerkesztő, Forgách András író, Nagy Gabriella író, a Litera.hu felelős szerkesztője, valamint a JAK-füzetek köyvsorozat szerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Az elismerő oklevelet ezúttal Mán-Várhegyi Réka adta át a díjazottnak.

A kuratórium 2014-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kéziratát találta a legjobbnak. A díjazott pályamunkát 2015-ben kiadja a JAK, JAK-füzetek sorozatában. A készülő novelláskötet jelenleg tizenhárom szöveget tartalmaz, az elbeszélések vezérmotívumai a félelem, az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az elidegenedés, a belenyugvás, az önmagunkkal való megbékélés és a megbocsátás.

Forgách András a díjátadón azt mondta, ezt a könyvet nem csak olvasni, de szeretni is fogják.

A JAKkendő-díj idei nyilvános felhívására a korábbi évekhez hasonlóan több magas színvonalú kötetnyi kézirat érkezett. A 2012 óta évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel vagy egyéb szépirodalmi, prózai munkával lehetett. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet és az EMMI támogatásával.

A díjazottról

Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron. Első szövegét tizenhárom éves korában a Korunk közölte. Publikált a Helikon, a Látó, a Kalligram, a Várad folyóiratokban, és két antológiában (A meghajlás művészete – A Korunk fiatal szerzőinek antológiája valamint Mozdonytűz) jelentek meg novellái. 2008-tól orosz és magyar filológiát tanult a Babeș – Bolyai Tudományegyetemen. Egy ideje műfordítással is foglalkozik, a Helikon folyóirat számára fordította Jerzy Pilch és Janusz Głowacki írásait. Jelenleg Helsinkiben él.

A JAKkendő-díjról

JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. A JAKkendő-díj alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot. A díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. A JAKkendő-díj és a kapcsolódó projektek fő támogatója az MrSale Öltönyüzlet.