Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A bajba jutott gyerekekért: karácsonyfadíszek költőktől

A bajba jutott gyerekekért: karácsonyfadíszek költőktől

2019. 12. 18., sze - 08:13
0 hozzászólás

Különösen veszélyeztetettek a határainkon túl élő magyar közösségek, ahol a magyarság már nem nagy tömbben, hanem szórványosan létezik. Az ott élő családokat és gyermekeiket nemcsak nemzeti identitásuk elvesztése fenyegeti, hanem a kisebbségi lét gyakori velejárójaként a rossz gazdasági helyzetből adódó szegénységgel, gyakran a mélyszegénységgel, konkrétan nyomorral kell szembenézniük. A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány ezeket a veszélyeztetett családokat és gyermekeiket nem csak tanáccsal, jó szóval, hanem rendszeres anyagi támogatással, tanszerekkel, ruhával, lakhatással, étkeztetéssel, iskoláztatással is segíteni tudja. Egy-egy karácsonyfadísz megvásárlásával a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítványt tudjátok támogatni.

Viola Szandra
Részletek Viola Szandra akciójáról a DRÓTon

Rendhagyó ünnepi hagyományt indított útjára Viola Szandra költő 2014-ben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amikor vers idézetekkel aggatott tele egy karácsonyfát. A kezdeményezés folytatódik, idén is szebbnél szebb karácsonyi idézetek díszítik a fenyőágakat. Ezúttal azonban a díszek megvásárolhatóak, a befolyt összeget pedig teljes egészében a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány javára fordítják.

A  pirográfiával megdolgozott fa karácsonyfadíszek egyik oldalára az alapítvány által segített gyerekek erre az alkalomra készített rajzai a másik oldalra pedig klasszikus és kortárs költőktől származó idézetek kerültek.”

- meséli az ötletgazda, Viola Szandra, aki szerint a belőlünk könnyedén előtörő kreatív erőt és játékosságot érdemes időnként jótékony célok szolgálatába állítani.

   Különösen veszélyeztetettek a határainkon túl élő magyar közösségek, ahol a magyarság már nem nagy tömbben, hanem szórványosan létezik. Az ott élő családokat és gyermekeiket nemcsak nemzeti identitásuk elvesztése fenyegeti, hanem a kisebbségi lét gyakori velejárójaként a rossz gazdasági helyzetből adódó szegénységgel, gyakran a mélyszegénységgel, konkrétan nyomorral kell szembenézniük. A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány ezeket a veszélyeztetett családokat és gyermekeiket nem csak tanáccsal, jó szóval, hanem rendszeres anyagi támogatással, tanszerekkel, ruhával, lakhatással, étkeztetéssel, iskoláztatással is segíteni tudja.

A költő, irodalmár ezúttal Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, József Attila, Juhász Gyula, Pilinszky János, Kányádi Sándor, Csukás István, Bella István, Halmai Tamás, Jónás Tamás, Szabó T. Anna, Papp-Für János, Petőcz András, Iancu Laura, Kiss Judit Ágnes soraiból válogatott, a kivitelezésben pedig Joó Gabriella, pirográfus volt segítségére.

2019 verskarácsonyfájának a budapesti Coyote Kávézó adott otthont, ahol egy dobozt is kihelyeztek a fa alá, amelyben az alapítványi munkához való hozzájárulásokat gyűjtik. A verskarácsonyfát vízkereszt napján bontják le, illetve Viola Szandra és a kávézó tulajdonosai őszintén remélik, hogy nem is lesz mit a fáról lebontani, mert addigra az összes dísz gazdára talál.

A Coyote Kávézó elérhetősége - ahol a díszeket megvásárolhatjátok, amivel az alapítványt támogatjátok -:  1011 Budapest, Markovits Iván utca 4.- honlapja: http://www.coyotecoffee.hu/

A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány honlapja: http://magyargyerekekert.hu/rolunk/