Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Szilágyi Áron

Szilágyi Áron

Szilágyi Áron

Magyar zenész, dorombjátékos

1997 óta Áron a nemzetközi dorombmozgalom aktív tagja és azóta rendszeres vendége a nemzetközi dorombos rendezvényeknek. Ezeken a fesztiválokon nagyon nagy hatást gyakorolt rá a világ minden részéről összegyűlt virtuóz dorombosok játéktechnikája. Különösen sokat tanult Anton Bruhin svájci művésztől. Az Ő kreativitása és konvencióktól való elrugaszkodása nagy lökést adott abban, hogy saját játékstílusát kialakítsa. A híres jakut játékosok spirituális dorombjátéka is mélyen inspiráló volt számára.

Az 1998-as ausztriai Mollnban megrendezett Nemzetközi Doromb Fesztiválon Alex Horsch-sal lépett fel és közös előadásuk a fesztivál válogatás CD-jére is felkerült. A Magyar Televízió is forgatott ezen a fesztiválon, többek között kettejük műsorát is láthatták a tévénézők.

1999-ben alapította meg testvérével és jóbarátjával a Navrang zenekart, amely elektronikus világzenét játszik. Számaikban jelentős szerepet kap a doromb is. Első nemzetközi bemutatkozásukra Mollnban került sor, ahol nagy sikert arattak.

2005 januárjában jelent meg első szólóalbuma DOROMB:ON címmel, amely nemcsak Magyarországon, de külföldön is forgalomba került, és mindenhol pozitív visszhangra talált.

Főszervezője volt az Első magyar Dorombfesztiválnak Kecskeméten, 2005. szeptember 24-én. A rendezvényt azóta rendszeresen megtartják Kecskeméten. A Nemzetközi Dorombszövetség felkérte, hogy legyen a 2006-ban, Amszterdamban megrendezésre kerülő Doromb Világtalálkozó európai programszervezője. 

2006-ban fellépett az Israeli Didjeridoo Festivalon, ahol megalapította az Airtist zenekart (doromb-beatbox-didgeridoo trió). Vezetésével a zenekar több mint 30 országban, három kontinensen koncertezett, sok ezer ember előtt játszottak rendszeresen. A zenekar alapító vezetője volt 2017-ig. Ugyanebben az évben vezette a német-magyar együttműködésben létrejövő BIPOLAR animációs-filmes projektet, melynek zenei rendezésére is felkérték. 2008-ban Bács-Kiskun Megyei Prima Primissima Díjra jelölték.

Barátságai és kapcsolatai kontinenseken ívelnek át, és számos világutazó kopogtat be ajtaján az év minden szakában, hogy néhány napra megpihenhessenek nála. A zenének, mint "közös nyelvnek" ilyen alkalmakkor is nagy szerep jut: ha módja van rá, szívesen szervez külföldi zenész vendégeinek koncerteket, workshopokat, melyek minden alkalommal üde színfoltot hoznak a kecskeméti kulturális élet palettájára.

2010-től Magyarország legnagyobb önálló hangszermúzeuma, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője.

A Nemzetközi Dorombszövetség elnökségi tagja, melynek kapcsán  a legnagyobb nemzetközi dorombfesztiválok programszervezője (Európa és Oroszország területére vonatkozóan).

Kecskeméten számos kulturális program megálmodója és szervezője (Kecskemét Fringe, Világzenei Együttlét, Magyar Dorombfesztivál, Global Vibes, Lassulj! – Ambient Est), valamint több más városi rendezvény zenei programjának szervezője.

Rendszeresen közreműködik  moldvai csángó táncházban. 2014-ben elindította a Zoord nevű zenekart, mellyel nyers, zsigeri, moldvai dallamvilágon alapuló világzenét játszanak. A produkció Szibériától Japánon át Franciaországig számos helyen megfordult, az európai világzenei színtér ismert produkciójává lettek a virtuóz dorombjátékot, az energikus ethnot és az organikus  trance-t ötvöző hangzásuk révén.

Dorombworkshopjai népszerűek Tokyoban, New Yorkban, Varsóban, Budapesten, Londonban és számos más városban, négy kontinensen. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1gyi_%C3%81ron_(zen%C3%A9sz)