Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

300 gyerek verse a Kultúrpart Versversenyén

300 gyerek verse a Kultúrpart Versversenyén

2021. 07. 04., v - 06:29
0 hozzászólás
Közel háromszáz költemény érkezett a Kultúrpart versversenyére, amelyre a költészet napjától (április 11.) gyereknapig (május 30.) lehetett pályázni öt korcsoportban, 3-tól 18 éves korig. Maguk a szervezők és a zsűri sem számított ekkora sikerre, sem arra, hogy ennyi szép, mély, humoros, szerelmes és társadalomkritikus vers érkezik. Ugyan a pályázat témaköre a fenntarthatóság volt, de ezt mind a pályázók, mind a szervezők a lehető legtágabban értelmezték, így a gyerekek versei tökéletes keresztmetszetét adják annak a különös kornak, amelyben a művek születtek: visszatérő téma a pandémia, az online suli, a családon belüli és párkapcsolati problémák, a politika, a vallás és természetesen a környezetvédelem, a klímaváltozás.
v
Részletek és eredményhirdetés

Május 30-án élesedett a versverseny.blog.hu, ahol megjelentek  a gyerekek versei címmel, névvel és életkorral, illetve korcsoportok szerinti címkével ellátva.

A feltöltésnél a szervezők törekedtek arra, hogy a legteljesebben megőrizzék a tördelést és csak a legnyilvánvalóbb elütéseket javították, de valójában szinte semmit. Volt, aki rajzot, videót küldött, volt, aki a kézirat fotóját küldte be, ezek is eredeti formájukban kerültek fel.

Mivel senki nem számított ilyen mennyiségű és minőségű pályaműre, a dr. Harmath Artemisz, Gryllus Dániel, Novák Péter, Poós Zoltán és Weiner Sennyey Tibor alkotta zsűri egy kis haladékot kért, így az eredetileg Weöres Sándor születésnapjára, június 22-re időzített eredményhirdetés július 1-re halasztódott.

Íme a végeredményt összefoglaló videó:

 

 

 

A verseny díjazottjai:

Lőrincz Viktoria(5): Mit tehet egy óvodás
Fenyvesy Dorina (4): Nyuszi verse

Igar József Péter (8): A profi görkoris
Sebestyén Csenge (9): A téli ajándék
Gyimesi Bejke (7) A világról

Kónya Vlagyimír Gyula (9): Naprendszer vers
Lippai Vilmos (11): Nemigen
Károlyi Anna Dorka (11) Covid-19 és Műanyag világ

Richter Péter Alex (14): Mikor újra látsz
Pósa Lili Hanna (12): A szürke lovas balladája

Torma Fruzsina (12): A Nap tévedése

Borbíró Barna (15): Önismeret
Farkas Veronika (14): Amikor a jövendő férfiak élnek – József Attilának
Kersák Viktória (16):  Romcsifilmes-nyálas

Különdíjasok:

Domján Letícia (12): Aki alsóban tanított
Kovács Angelika Veronika (16): Kapus vers
Milák Mona (17): Ősszel

Molnár Piroska, Csuja Imre és Scherer Péter szavalták el néhány díjazott gyerek költeményét, Gryllus Dániel elénekelte egy óvódás versét, Csányi Vilmos pedig köszöntötte az őt versbefoglaló diákot.

Essék pár szó a nyereményekről is: Minden korcsoport díjazottja egy LEGO, Classic készletet kapott ajándékba, a VR vidámpark családi belépőket ajánlott fel, a Scolar könyvkiadó minden díjazottat és különdíjast 3000 Ft értékű ajándékutalvánnyal támogat, a Kolibri Színház  pedig a korosztályoknak megfelelő előadásaira várja a pályázókat. A díjazottak az egyszervolt.hu és a mese.tv ajándékát is megkapják - a Mozizzz című versantológiát, melyben kortárs költők verseit gyűjtötték össze.

Ezen kívül a LEGO felajánlott egy rendkívül értékes különdíjat is, ezt Kersák Viktóriának (16) a Romcsifilmes-nyálas c. verséért ítélte oda a zsűri.

Ha pedig van olyan gyerek, aki idén nem indult a pályázaton, de a műveket olvasva kedvet kapott a versíráshoz, akkor ne fogja vissza magát, mert jövőre is lesz versverseny! Addig is: versverseny.blog.hu

Megjegyzés: a verseny lezárása után derült ki, hogy egy kedves első osztályos pályázónk, akit a tanító nénije bíztatott a versírásra, úgy értelmezte a feladatot, hogy egy már megírt költeményt kell leírni – valljuk be, elsőben még ez is komoly feladat – így papírra vetette a kedvencét, Bartos Erika Kukásautó című versét, amelyet a pedagógus nem ismert, így a gyermek saját munkájaként nevezte be a pályázatra. Bár nem azonosítottuk a vers szerzőjét, de a zsűri rögtön felismerte a tehetséget, így az bekerült a legjobbak közé és Csuja Imre el is szavalta azt. A félreértésért elnézést kérünk.

A pályázat megvalósításában együttműködő partnerünk volt a Petőfi Irodalmi Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum, valamint a Magyar Versmondók Egyesülete.

 

Forrás: Kultúrpart